Felgyújtottak egy börtönt a tüntetők Bangladesben - videó

Vágólapra másolva!
Demonstrálók megrohamozták a Dakka központjában lévő börtönt, több száz foglyot szabadítottak ki, majd felgyújtották az épületet - közölte egy rendőrtiszt az AFP francia hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Egy rendőrtiszt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy tüntetők megrohamozták a bangladesi főváros, Dakka központjában lévő börtönt, több száz foglyot szabadítottak ki, majd felgyújtották az épületet - tájékoztatott az MTI.

Musumi Szárker, egy magas rangú helyi vezető is megerősítette az értesülést, további részleteket azonban nem közölt. 

Június végén kezdődtek a tiltakozások a kormányzati állások 30 százalékát a bangladesi háborús veteránok rokonai számára fenntartó kvóta megszüntetését követelve.

Rengeteg diplomás van állás nélkül a 170 milliós muszlim országban, sokak szerint a kvótarendszer az országot 2009 óta vezető Sejk Hasina miniszterelnököt támogatók gyerekeinek kedvez. A tüntetések erőszakos összecsapásokba torkolltak a demonstrálók és a rendőrök illetve ellentüntetők között. 

A kórházak adatai szerint ötvenen haltak meg kedd óta. 

Pénteken ismét utcára vonultak a diákok a nagyima után tervezett ellentüntetés előtt. A rendőrség könnygázt vetett be Dakka több negyedében szemtanúk elmondása szerint. Az AP fotóriportere szemtanúja volt annak, amint határőrök rálőttek egy több mint ezer fős tömegre. Ők a bangladesi állami televízió székháza előtt gyűltek össze, amit a tüntetők előző nap megrohamoztak és felgyújtottak. 

A határőrök karabéllyal és hanggránátokkal, a rendőrök pedig gumilövedékkel támadtak a tiltakozókra.

A rendőrség betiltotta a nagygyűléseket, felvonulásokat és nyilvános gyülekezéseket pénteken Dakkában. A távközlési szolgáltatásokban jelentős akadozások voltak. A rendőrség közölte, hogy őrizetbe vették az egyik legismertebb ellenzéki vezetőt, Ruhul Kabir Rizvi Ahmedet, a Bangladesi Nemzeti Párt egyik vezetőjét, annak okáról azonban nem tájékoztattak. Egy kereskedelmi csatorna szerint 

a csütörtöki tüntetéseken több mint hétszáz ember sebesült meg, közöttük 104 rendőr és 30 újságíró.

Az ország 64 körzete közül állítólag 26-ban voltak összecsapások.

2018-ban a diáktüntetések hatására már eltörölte a kvótarendszert Hasina kormánya, de múlt hónapban a felsőbíróság megsemmisítette a döntést és ismét hatályba helyezte a függetlenségi háború veteránjai rokonaiknak kedvező kvótákat. 

A legfelsőbb bíróság augusztus 7-re tűzött ki meghallgatást Hasina kormányának a felsőbírósági döntés elleni fellebbezése nyomán, a meghallgatásig felfüggesztette a felsőbíróság döntését.

Decemberben legalább négy ember meghalt, amikor politikai zavargások közepette ismeretlenek felgyújtottak egy vonatot Bangladesben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!