Orbán Viktor találkozott Joe Bidennel – videó

Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök felszólalásával megkezdődött a 2024-es NATO-csúcstalálkozó. Az esemény keretében a nagyhatalom vezetője délután találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar miniszterelnök és az amerikai elnök először találkozott. Az amerikai elnök csak Orbán Viktorral fogott kezet. A magyar kormányfő Facebook-sztorijában osztotta meg a történelmi eseményt, melyet itt tekinthet meg.
Vágólapra másolva!

A NATO alapításának 75. évfordulós megemlékezésével hivatalosan is megkezdődött a védelmi szövetség csúcstalálkozója Washingtonban. A 32 tagország állam- és kormányfői, valamint a NATO-főtitkára helyi idő szerint kedden kora este a Mellon Auditoriumban gyűlt össze, ahol 1949 júliusában aláírták az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (North Atlantic Treaty Organization - NATO) alapító okmányát, az Észak-atlanti Szerződést.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az ünnepségen rámutatott, hogy a NATO nemcsak a legsikeresebb és legerősebb, de egyben a történelem leghosszabb ideje fennálló szövetsége is, ami szándékolt választások és nehéz döntések eredménye.

A jelen időszakról szólva kifejtette, hogy nincsenek költségmentes lehetőségek Oroszországgal a szomszédban, valamint nincsenek kockázatmentes eshetőségek egy háború idején. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a legnagyobb költsége és kockázata annak lenne, ha Oroszország győzne Ukrajnában.

Az esemény végén Joe Biden amerikai elnök a NATO ősszel leköszönő főtitkárának átadta az Elnöki Szabadság Érdemrendet, az Egyesült Államok legmagasabb rangú polgári kitüntetését - számolt be róla a Világgazdaság.

Joe Biden és Orbán Viktor először találkozott
Fotó: Fotó: NurPhoto via AFP

Biden még hétfőn kijelentette, hogy az Ukrajnában a napokban végrehajtott rakétatámadások, köztük a kijevi gyermekkórházra mért csapás szörnyű emlékeztetői Oroszország brutalitásának.

Az elnök arra reagált, hogy néhány órával korábban rakétatalálat ért egy gyermekkórházat Kijevben, továbbá több ukrán várost. Hivatalos ukrán beszámolók szerint legalább 36 polgári személy meghalt a hónapok óta legsúlyosabb légicsapásokban.

Hozzátette, hogy Washington és szövetségesei a kedden kezdődő NATO-csúcstalálkozón új intézkedéseket jelentenek be Ukrajna légvédelmének megerősítésére.

@deakdanielofficial Hoppá! Egyedül Orbán Viktorral kezelt Joe Biden a közös fotót megelőzően a NATO-csúcson! #orbánviktor #joebiden ♬ eredeti hang - Deák Dániel

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről