A korrupcióval gyanúsított Kiss Lászlóék pénzelték Karácsony Gergely könyvének kiadóját

Vágólapra másolva!
Összeérnek a fővárosi ügyek: korábban fizetett írásokban méltatta a korrupciótól hangos óbudai önkormányzatot az Egyesült Államok és a DK pártalapítványa által egyaránt pénzelt Liberty Press Kft. Karácsony Gergelyig érnek a szálak, ugyanez a cég adta ki Karácsony Gergely kampánykönyvét néhány hónappal ezelőtt. A főpolgármester és a cég által kiadott Jelen most a korrupcióval vádolt Kisséket mentegeti.
Vágólapra másolva!

Szociális ellátások szoros emberfogással 

– ezzel a címmel jelent meg négyoldalas „támogatott tartalom” tavaly novemberben az akkor még létező Jelen című hetilapban az óbudai önkormányzatról, Kiss László polgármester nyilatkozatával, Tóth Ákos tollából, aki felelős kiadóként jegyzi Karácsony Gergely kampánykönyvét, a Falak helyett hidak című művet is. A 2013-ban alapított cégben a kezdetektől fogva tulajdonos Tóth Ákos, tulajdonostársa 2019 óta Lakner Zoltán, a Gyurcsány-kormány és a szocialisták régi tanácsadója, illetve Krajczár Gyula.

A Jelen és a Karácsony-könyv kiadása is a Liberty Press Kft.-hez köthető

Korábban a választási kampányra időzített könyvet is piacra dobott Karácsony Gergely. 

Ez a kötet is annak a Liberty Press Kft.-nek a kiadásában jelent meg, amelynek korábban csaknem hatmillió forintot fizetett ki a fővárosi önkormányzat egyik cége egy tanulmányért. Ez a kiadó működteti a régi baloldali bizalmi ember, Lakner Zoltán által alapított Jelen című hetilapot.

A Liberty 2022-ben szerződést kötött a fővárosi Budapest Brand Nonprofit Zrt.-vel. A „Megvalósíthatósági tanulmány készítés, Budapest 150 médiahálózat létrehozása tárgyában” című vállalkozási szerződés hatálybalépésének dátuma 2022. június 1., a szerződés teljesítésének időpontja pedig 2022. július 31. volt. A tanulmányért a – többek között – kulturális tartalmak előállításáért felelős önkormányzati vállalat nettó 5,8 millió forintot fizetett ki a Liberty Pressnek.

A főpolgármester kampányra időzített könyvét az a Lakner-féle vállalkozás adta ki, amelynek előzőleg az önkormányzat egyik cége csaknem hatmillió forint közpénzt fizetett ki egy tanulmányra, és amely a korrupcióval vádolt óbudai önkormányzattal is szerződött „támogatott tartalom” megjelenítésére 

- hangúlyozta cikkében a Magyar Nemzet
A Liberty Press Kft. emellett számos más önkormányzati megbízást zsebelt be, de 2022-ben így is veszteséggel zárt. Kerekítve százmillió forintos nettó árbevétel mellett 21,4 millió forint veszteséget termeltek. A cég 2023-as beszámolója az ezeket bemutató állami honlapon valamiért 2024 szeptember elsején sem elérhető. A Liberty Press Kft. ellen eddig 11 végrehajtás indult, öt az idei évben, igaz, mára mindegyiket törölték. Időközben Lakner Zoltán, a súlyos pénzügyi problémákkal küszködő, nyomtatásban már meg sem jelenő Jelen eddigi főszerkesztője átigazolt a Magyar Hanghoz. Az átigazolás tényét Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója is megerősítette  - írta a lap. 

Balliberális önkormányzatok megbízásai és külföldi támogatás

Lakneréket az elmúlt években elkényeztették a balliberális önkormányzatok és a külföldi donorok. 

2023-ra leszerződtek a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros önkormányzatával tartalomgyártási feladatok elvégzésére, 5 791 200 forint értékben, a Pikó András-féle józsefvárosi önkormányzat pedig 3,8 millió forintos szerződést kötött a balliberális kiadóval.

A Magyar Nemzet összefoglaló írása szerint a 2022-es megbízás mellett más pénzügyi szálak is összekötik Karácsony környezetét és Lakneréket. 2023-ban jelent meg a hír, hogy a főpolgármester korábbi főtanácsadója, Korányi Dávid által létrehozott, a guruló dollárok botránya kapcsán hírhedtté vált Action for Democracy támogatásban részesíti a Jelen hetilap úgynevezett bookazine-ját. A kiadvány Csak amit hallani szeretnél címmel jelent meg.

Idén év elején az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének a Mérték Médiaelemző Műhellyel és az Ökotárssal közös, médiát támogató pályázatán is nyert Laknerék cége, így újabb 9,5 millió forinthoz jutottak.

A Liberty Press győztesnek hirdetésével az amerikaiak a „Szabad Média” nevezetű pályázaton egy olyan vállalkozást választottak ki, amelyet a

 DK pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány a tavalyi évben szintén ötmillió forintos támogatásban részesített.

Karácsonyék munkatársa, Gyurcsány Ferenc korábbi minisztere, Draskovics Tibor a tavalyi évben 937 ezer forintot fizetett be a DK-s pártalapítvány számlájára, ahonnan aztán ötmillió forint a Karácsony könyvét kiadó csapathoz került.

Lakner iránt töretlen a tengerentúli bizalom. Ezt az is jelzi, hogy rendszeresen őt hívják elemezni a „Szabad Európa” néven futó,  teljes egészében az Egyesült Államok által finanszírozott portál videós műsoraiba. A balliberális elit bizalma az óbudai vezetés irányába is töretlennek mondható. Nemcsak Karácsony Gergely részéről, aki „nem tartja indokoltnak” Kiss László óbudai polgármester előzetes letartóztatását, hanem Laknerék részéről is. Az immár csak online elérhető Jelen egy írásban ugyanis hosszasan próbálta bizonygatni, hogy a DK-s polgármesterrel szembeni korrupciós vád és eljárás kapcsán „egyre több az ellentmondás”. A külföldi finanszírozók, az óbudai balliberális önkormányzat és Karácsonyék között viszont nagy az összhang - áll a Magyar Nemzet cikkében.

Mint arról az Origo korábban többször is beszámolt, augusztusban őrizetbe vették, majd pedig letartóztatták Gyurcsány óbudai polgármesterét, Kiss Lászlót. Kisst bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsították meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az MSZP-s alpolgármestert, Czeglédy Gergőt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!