Magyarország az uniós országok élvonalában van a beruházások terén

gyár, ipar, gazdaság, audi. győr
illusztráció
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Fontos közéleti vitát döntenek el az Európai Unió hivatalos adatai. Magyarországra ömlenek a beruházások, hazánk gazdasága igen jól áll uniós összevetésben.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat számba veszi az Unió mind a 27 tagállamának adatait, ezek alapján pedig világos a helyzet: a magyar gazdaság európai összevetésben is elég jól áll. 

2023-ban a GDP több mint 26 százalékát, egészen pontosan 26,3 százalék tették ki idehaza a beruházások. Az érték önmagában is robusztus, különösen a többi uniós országéhoz viszonyítva. A 27-ek átlagos rátája ugyanis nem érte el a 22 százalékot, 21,8 százalékon állt meg. Magyarország mutatójánál összesen három állam, Észtország, Csehország és Románia büszkélkedhetett jobb adattal, vagyis éppen csak lemaradtunk a dobogóról. Mindezt úgy, hogy például a német, az olasz és a spanyol ráta még az uniós átlagot sem érte el, de hazánk rávert a régiós államok többségére, így Ausztriára, Lengyelországra és Szlovákiára is.

A magyar beruházási ráta az idei első hat hónapban is magas, így az uniós összevetésben is előkelő helyen található. A beruházások a GDP arányában 2024 első felében megközelítették itthon a 23 százalékot, ami ismét az eu-s lista első felében, a nyolcadik pozícióban helyezte el hazánkat. Az uniós átlagot idén is bőven lehagyja a magyar mutató, az ugyanis 21 százalék alatt maradt. Az első három helyezett kiléte tavalyról idénre nem változott, rajtuk kívül térségünkből Ausztria és Horvátország tudott csak még elénk kerülni – igaz, utóbbi csupán egy paraszthajszállal.

S arról, hogy kik ruháznak be nálunk a legnagyobb mértékben, érdemes felidézni Orbán Viktor miniszterelnök szavait. – Huszonöt milliárd eurónyi vagyont tettek le a németek, nevezzük ezt működő tőkének. Kilencmilliárdot tettek le az amerikaiak, és kilencmilliárdot a kínaiak, és utána jönnek a dél-koreaiak. Jó állapotba vagyunk, jó irányban vagyunk – fogalmazott a miniszterelnök, majd azt mondta: arra kell törekedni, hogy más mellett beruházási semlegesség is legyen. – Nyugatról és keletről is kellenek a beruházások, és kellenek a beruházási források – idézi a Magyar Nemzet a kormányfőt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!