Jubileumi konferencia a gyógyszeripar jelenéről és jövőjéről

Vágólapra másolva!
November 26-án került sor a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) jubileumi gyógyszeripari konferenciájára. Az immáron 31 éve, 30 tagvállalatot tömörítő civil szervezet 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, az évfordulóról azonban a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezett meg. Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter és Dr. Greskovits Dávid, a szervezet elnöke is felszólalt, mindketten felhívták a figyelmet – a közel 200 szakember előtt megtartott szakmai rendezvényen – a szektor kiemelt, nemzetgazdasági szempontból is megkerülhetetlen szerepére.
Vágólapra másolva!

A magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényeként számon tartott „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar 1 évszázad / 3 évtized” konferenciáján a szektor jelenlegi helyzete, kilátásai és legnagyobb kihívásai kerültek napirendre.

Forrás: MAGYOSZ

Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke megnyitó beszédében kifejtette: A gyógyszeripar nemcsak a legrégebbi iparág, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, zászlóshajó, Magyarország leginnovatívabb ágazata. A koronavírus járvány okozta válság rámutatott: Magyarország számára nagy előny, hogy az országban történelme van a gyógyszergyártásnak, s így biztos lábakon áll a termelés. 2021 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, amely nemcsak a nemzetgazdaság, de hazánk biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást. Előadásában hangsúlyozta: a folyamatos gyógyszerellátás érdekében most kell kiemelt figyelmet fordítani a zökkenőmentes működés biztosítására.

Forrás: MAGYOSZ

A rendezvény díszvendégeként Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a gyógyszeripar jelentősen hozzá tud járulni az ország versenyképességéhez, az ágazat válságállónak bizonyult és a gazdaság újraindításában is kulcsszerepe van. “A gyógyszeripar meg se rezdült” a járvány hatására – fogalmazott a miniszter. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly döntött arról, a magyar emberek ellátásbiztonsága érdekében kiemelt forrásokat von be az egészségiparba, amelynek eredményeként a legfontosabb eszközökből és termékekből önellátóvá válhat Magyarország.

A konferencián szó esett Magyarország versenyképességéről, az elmúlt egy év eredményeiről, a hazai gyógyszeripar nemzet- és külgazdasági jelentőségéről, a COVID-19 társadalmi és gyógyszeripari hatásairól, valamint a legjelentősebb gyógyszerfejlesztésekről is.

Forrás: MAGYOSZ

A konferenciát megelőző napon egy ünnepélyes díjátadóval egybekötött állófogadáson Szijjártó Péter, Külgazdasági- és külügyminiszter és Dr. Greskovits Dávid átadta az alapítójáról elnevezett, a hazai gyógyszeripar fejlődése érdekében tett kimagasló tevékenységek elismerésére alapított díjat, a Dr. Orbán István Emlékérmet a tavalyi és az idei év díjazottjainak. Az érem odaítélésénél olyan tudományos, gazdasági vagy társadalmi, illetve közszolgálati tevékenység, munkásság, életmű vehető figyelembe, amely jelentős mértékben, közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul, hozzájárult a magyar gyógyszeripar mind hazai, mind nemzetközi szintéren való elismertségéhez, jó hírnevének fenntartásához, megerősítéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!