Így tegye tönkre a karácsonyi készülődést!

stressz
Vágólapra másolva!
Számtalan módja van annak, hogy pokollá tegyük ezt az időszakot saját magunk és hozzátartozóink számára. Eláruljuk, hogyan.
Vágólapra másolva!
Forrás: Flickr/kaybee07

Egy brit felmérés (Post Office) szerint a karácsonyi pánik kitörése hivatalosan november 12-re tehető. Az Egyesült Királyságban minden ötödik ember ilyenkor kezd el stresszelni a karácsony miatt. (A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy az emberek negyede csak karácsony hetében kezd foglalkozni az ünnepi előkészületekkel.)

A riport szerint az elsődleges stresszforrás a megfelelő ajándék megtalálása, ez a megkérdezettek 41 százalékának okoz problémát. A második helyre a karácsonyi kiadások kerültek. Az ajándékok ára mellett a kutatásban résztvevőket az is aggasztja, hogy képesek-e finanszírozni a karácsonyi lakomákkal járó kiadásokat.

A harmadik legkomolyabb dilemma az, hogy hol fogják tölteni a karácsonyt, ez kb. minden ötödik embernek jelent álmatlan éjszakákat, minden tizedik ember pedig azon stresszel, hogy kit hívjon meg, és kit ne az ünnepi asztalhoz.


Így rontsa el az elkövetkező időszakot!

A fentieken kívül természetesen számtalan ok és lehetőség van még arra, hogy aggódjunk, és pokollá tegyük a készülődés időszakát saját magunk és a szeretteink számára. Íme néhány tipp, hogy senki ne érezze jól magát az elkövetkező hetekben:

Készítsen pontos terveket a teendőkről, és legyen frusztrált, amikor nem sikerül ezeket betartani. Ne mentegesse magát azzal, hogy ilyenkor olyan emberek is elúsznak, akik egyébként az év többi részében tökéletesen menedzselik az idejüket.

Olvasson el minél több szakértői tanácsot és újságcikket a tökéletes karácsonyi előkészületekről, és szembesüljön azzal, hogy nem tud mindent betartani. Hasonlítsa össze a legtrendibb karácsonyi dekorációt a sajátjával, és érezze magát rosszul, hogy nem saját kezűleg készíti az ajándékokat.

Forrás: Flickr/Robert de Noid

Vesszen össze családtagjaival a karácsonyfa kérdésén. Akár igazi fát, akár műfenyőt vesz, érezzen lelkiismeret-furdalást a környezet károsítása és a lassan lebomló műanyag használata miatt, ha pedig labdás fát kölcsönöz, aggódjon a fa karácsony utáni állapota és sorsa miatt. Ha mégis sikerül megegyezni, hogy igazi, labdás vagy műfenyőt vegyenek, bonyolítsa a dolgot a színárnyalat, fajta és a méret kérdésével, kritizálja családtagjai ízlését.

Kérdezze meg kollégáit, mit viselnek majd a céges partin, és vesse össze a szettet saját öltözékével. Tanulmányozza a magazinokat a karácsony esti viselettel és frizurával kapcsolatban, és szorongjon amiatt, hogy nem kisestélyiben és alkalmi sminkben, illetve öltönyben kortyolgatja a fa alatt a pezsgőt.

Gyűjtse össze a sztárséfek karácsonyi receptjeit, és töltsön hosszú órákat a megfelelő elkészítési mód kiválasztásával. Higgye el nekik, hogy csak az jó módszer, amit ők javasolnak. Főzés közben nyomja el saját intuícióit és ízlését. Hagyja figyelmen kívül családtagjai gasztronómiai ízlését, döntse el egyedül, mi kerüljön az ünnepi asztalra.

Hajtson a tökéletes ajándékra, és hagyja az utolsó pillanatra a vásárlást. Töltsön el sok időt feleslegesen a bevásárlóközpontokban, majd rendeljen végül tucatajándékokat az internetről – és reménykedjen benne, hogy még 24-én reggel kiszállítják őket.

Hidegüljön el a barátaitól, mondjon le minden közös programot a karácsonyi előkészületek miatti időhiányra hivatkozva.

Összefoglalva: legyen végig rosszkedvű, koncentráljon a rengeteg elvárásra, aminek ilyenkor meg kell felelni, és ostorozza magát, ha valami nem úgy sikerül, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ha már nem beszél a partnerével, titokban elfogyasztotta az ünnepre szánt alkoholt, és borzasztó stresszként éli meg az egészet, jó úton jár! Csak így tovább!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről