A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Most nézze meg, mivel fog játszani karácsonykor!

E3 video game extravaganza, Los Angeles, játékok
A gaming fan plays "Jamestown' on PS4 at the annual E3 video game extravaganza in Los Angeles, California on June 10, 2014, where Microsoft and Sony are battling for the hearts of hard core gamers whose devotion could determine whether Xbox One or PlayStation 4 rule console play and Internet Age entertainment.. AFP PHOTO/Frederic J. BROWNAFP PHOTO/Frederic J. BROWN
Vágólapra másolva!
Hamarosan visszatér a Doom, az új Star Wars-játék pedig olyan lesz, mint egy film – ha nem kamuznak a készítői. A legnagyobb dobásokra a jövő évig kell várnunk, de összeszedtük a most zajló Los Angeles-i játékparádé már idén megérkező csúcsjátékait is.
Vágólapra másolva!

A videojáték sokszor nagyobb üzlet a mozinál, a legújabb játékok a hollywoodi produkcióknál is nagyobb költségvetéssel készülnek. Egyre inkább igaz: a videojátékok a moziba, a filmsztárok pedig a játékokba tartanak. Los Angelesben egy óriási show-n, az E3 kiállításon mutatják be a legújabb játékokat.

A játékfejlesztők is "playbackelnek"

Tavaly is az E3-on mutatták be az első hiperszuper, új generációs – tehát a Playstation 4-re vagy Xbox One-ra készülő játékokat. Ezekről aztán az idén kiderült, hogy a valóságban nem is festenek olyan jól, mivel az új konzolokat alig ismerő fejlesztők egyelőre nem tudják kihasználni a számukra még relatíve ismeretlen új játékgépek képességeit. De mit kapunk az idén?

Az E3-on a legújabb játékokat próbálgatják a gamerek Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Egy, az Origónak névtelenül nyilatkozó játékfejlesztő szerint a játékok előzetes bemutatóit még akkor is érdemes fenntartásokkal kezelni, ha a színpadon látszólag élesben játszik rajtuk valaki, ha pedig csak a koncepciót felvázoló prototípus videókat mutatnak be mint az Electronic Arts az idén , abból még bármi lehet.

Sok esetben a demonstrációk nem is konzolon, hanem jóval nagyobb teljesítményű PC-n futnak, máskor pedig számítógéppel generált videókat vetítenek le előzetesként a bemutatásra egyébként még alkalmatlan játékokról. De azzal is trükközhetnek a fejlesztők, hogy mondjuk nem valós időben számított eseményeket ütközéseket, robbanásokat , hanem előre leprogramozott eseményeket mutogatnak. Így a játék minden lehetséges grafikai effektust fel tud vonultatni a végleges kiadás pedig sokkal gyérebbül fest majd. Ez kétélű fegyver, a nemrég megjelent Watch Dogs játék előzetes videóit például annyira felturbózták, hogy a végeredmény meg sem közelíti az előzetesen ígértet, ami jól felbőszítette a játékosokat.

A jövő év sztárjátékai

A Konnektor.org podcast szerkesztői és Tóth Tibor, a Critical Hit magyar videojátékos portál játékfejlesztőként dolgozó szakértője szerint a jelenlegi felhozatalból egyértelműen kiderül, hogy valódi új generációs játékokra nagy számban csak jövőre lehet számítani. Ez azért baj, mert az új Xbox és a Playstation konzolok már tavaly karácsony óta kaphatók, a gyártók pedig ezek premierjekor az idei évre ígérték a játékok nagy választékát. Tehát aki már tavaly megvette az új konzolok valamelyikét jó drágán, azt még az idén sem kényeztetik el játékokkal. Manapság a szuperprodukciónak szánt játékok már olyan bonyolultak, hogy nem is feltétlenül készülnek el egyetlen év alatt.

Még erősen készül a Star Wars Battlefront

Egyelőre csak a legújabb, Battlefront alcímű Star Wars-játék készítésének munkálatairól tudott videókat prezentálni az Electronic Arts az E3-n. A rendezvényen bemutatott videóból a Csillagok háborúja első részeinek világában játszódó programból csak nagyon rövid jeleneteket lehet látni, Nem csoda, hogy a bemutató végén még jövő tavaszra sem megjelenést, csak bővebb bemutatót ígért a cég. Nem állhatnak túl jól a zseniális, a játékos döntéseitől függően alakuló történetszállal dolgozó Mass Effect játék folytatásával sem, ebből csupán néhány képet és a környezet részletességét bemutató animációt mutattak be.

A rövidke teaser nem sokat árul el az új Doomról

Emlékszik még a Doom-ra? A lövöldözős játékok világát forradalmasító akciójáték negyedik folytatásáról sem lehet túl sokat tudni, pedig már hat éve készülget. A fejlesztésért felelős ID Software céget ráadásul nemrég hagyta ott John Carmack, az első Doomok jól ismert társalkotója a virtuális sisakot fejlesztő Oculus cég kedvéért. Az E3-on bemutatott rövid videón mindössze a Doom jól ismert főgonoszát, a Cyberdemont mutogatják meglehetősen élethű grafikai effektusok kíséretében. Bővebb információk júliusban várhatók a játékról a QuakeCon rendezvényen.

A The Division bemutatója gyönyörű, de nem a valós játékot mutatja még

A tavalyi E3-on idénre ígérték, de csak jövőre jelenik meg a Tom Clancy regényeinek világában játszódó The Division, amely minden idők egyik legélvezetesebb játékának ígérkezik. A program egy olyan New Yorkba kalauzolja a játékost, ahol egy vírus megtizedelte a lakosságot, és anarchia uralkodik az utcákon. A közhelyes sztorit az ellensúlyozza, hogy nem egy-két, hanem sok ismerőssel együtt lehet küzdeni benne, de ez a játék nem egy Titanfall-hoz hasonló egymás elleni lövölde lesz, mert van sztorija, ami egyedül is játszható. A játék új előzetesében egy kihalt metróállomásról kilépő csapat játékosai küzdik végig magukat az ellenségen. A fények a napszakhoz igazodnak, a grafika csodálatos, de az eddigi tapasztalatok alapján nehéz elhinni a készítőknek, hogy ez a látvány az új generációs konzolokon megvalósítható, nem csak egy hatszázezer forintos PC-n.

A jövő évig kell várniuk a PS4-et birtoklóknak a Sony sikerjátéka, az Indiana Jones-filmek hangulatát idéző Uncharted 4 megjelenésére is. A kétperces bemutatója alapján az új játék az előző részekhez hasonlóan leginkább egy mozifilmre fog hasonlítani: minden részletesen kidolgozott, de nyílt terep helyett viszonylag szűk területen lehet mozogni. A 2015-ben Batman: Arkham Knight újdonsága a még nagyobb bejárható terület mellett az lesz, hogy a játékos nemcsak gyalog, hanem a Batmobile-lal is közlekedhet, a legtöbben ezt hiányolták az eddigi részekből. Csak a jövő év második felében érkezik a legnépszerűbb xboxos fps-játék, a Halo ötödik folytatása, bár a sorozat rajongóinak már idén ősszel kiadják Xbox One-ra a Halo első négy részét a modern konzolhoz felturbózott kiadásban, The Master Chief Collection néven, Blu-ray lemezen.

Újból jó móka lesz Batmannek lenni de egy évig várhatunk erre

Bár a táblagépes irányítóval bíró Wii U konzolját alig veszik az emberek, a Nintendo is rengeteg játékának megjelenését halasztja a jövő évre. Érthetetlen, hogy a nem túl szofisztikáltnak tűnő Mario Maker fejlesztése miért tart eddig, hiszen lényegében az eredeti, nyolcvanas évekbeli Super Marión alapuló (bár HD minőségbe kapcsolható), pályaszerkesztőt is tartalmazó programról van szó. Az új Legend of Zelda esetében legalább érthető a hosszas fejlesztés, mert ebben hatalmas nyílt terepen lehet majd kalandozni. A cég egyébként egy sor játékot hoz ki idén és jövőre valamelyik régi, jól bevált karakterének főszereplésével, és különlegességként, sőt, ínyencségként próbálja eladni őket. Ez a Wall Street Journal szerint nem biztos, hogy jó irány, a bejelentések hatására ugyanis csökkent a cég részvényeinek árfolyama.

Amivel már az idén játszhatunk

Szerencsére lesz még mivel játszani az idén is: főként már ismert játékok folytatásai érkeznek, de ezek többsége legalább a régebbi konzolokra, így az Xbox 360-ra és a Playstation 3-ra is megjelenik hiszen a legtöbb játékosnak még úgyis ilyen régebbi játékgépe van.

A Battlefield Hardline-ban katonák helyett kommandósok lehetünk

Természetesen a világ két legnépszerűbb fps-játéka, a Call of Duty és a Battlefield az idén sem marad folytatás nélkül: hiába fanyalognak a játékok kritikusai a sokadik egyforma epizódra, a játékosok többsége még mindig nem unja ezeket. A Call of Duty 2054-ben játszódó, Advanced Warfare alcímű folytatásában az lesz az újítás, hogy a katonák testi erejét high-tech robotvázzal fokozzák, így nagyobbat tudnak ugrani, fel tudnak mászni a falra, gyakorlatilag emberfeletti teljesítményre tesznek szert.

A Battlefield Hardline című folytatásában más lesz a csavar: ennek a játéknak az lesz az újdonsága, hogy nem a hadsereg katonái, hanem az amerikai rendőrség különleges alakulatának tagjai közé kerül a játékos, és rendőrségi akciókban vesz részt természetesen nem az lesz a feladat, hogy lejárt forgalmival közlekedő autókat kapcsoljon le.

Az Assassin's Creed Unity-t a barátokkal együtt lehet majd játszani

Ennél sokkal nagyobb dobásnak ígérkezik egy másik folytatás, az október végén érkező Assassin's Creed Unity: ez a játék kivételesen nem jön már ki a régi konzolokra, csak az újakra és gyors PC-kre. A legújabb rész az ezerhétszázas évek végén, a francia forradalom alatt játszódik Párizsban, amelynek épületmakettjeit valós méretben tervezik. A játékos nemcsak felmászhat a házak tetejére, de az új részben sok épületbe be is tud majd menni, ám a legnagyobb extra, hogy online játékban egyszerre akár négyen is nekivághatnak a kalandoknak – a buta egymás elleni küzdelem helyett kooperatív módban.

A GTA V-öt most megint eladják nekünk

Tavaly ősszel annak ellenére aratott hatalmas sikert a Grand Theft Auto ötödik része, hogy a gengszterszimulátor sem PC-re, sem az új konzolokra nem jelent meg bár a PS3 és az Xbox 360 ma már korszerűtlennek számító képességeit a végletekig kihasználta, mai szemmel így is kissé rút volt, mert sok modern grafikai effektus hiányzott belőle. A játékot idén ősszel újra kihozzák a készítők, de ezúttal az előző generációnál nagyobb teljesítményű új konzolokra és PC-re, a korábbinál sokkal szebb grafikával. Más kérdés, hogy ha valaki már végigjátszotta a programot, az hajlandó lesz-e megint megvenni, bár az online játékfunkciók és a PC-s kiadásba épített videoszerkesztő sokak számára vonzóvá tehetik a játékot, amelybe néhány új dolgot új állatokat, járműveket, játékmódokat is beépítenek.

A Forza Horizon 2-ben óriási nyílt terepen versenyezhetünk majd

Imádja az autós játékokat? Szerencséje van, két nagy dobás is érkezik az idén. A Forza Horizon 2 Xbox 360-ra és Xbox One-ra jön szeptember végén, és első részéhez hasonlóan nem unalmas, zárt körpályákon, hanem nyílt környezetben Franciaország déli és Olaszország északi részén zajlanak a versenyek, a valós utakról mintázott teljes környezeten végig lehet száguldani nagyjából kétszáz különböző autóval. PS4-re egy másik hasonló játék, a Driveclub készül, amit október elejétől lehet majd megvenni, premierjének többszöri elhalasztása után. Ebben a játékban az eső, a hó és más időjárási effektusok lesznek különösen látványosak az előzetes fotók alapján. Egy harmadik játék is jön novemberben (PC-re és konzolokra), ez a The Crew: ez a játék leginkább a Need for Speed-re hasonlít, és Los Angelestről Floridát érintve egészen New Yorkig lehet benne majd száguldani akár az ismerősökkel közös csapatokat alkotva. A teljesen nyíltan bejárható úthálózat hatalmas lesz, jó pár óra játékot garantál.

Melyik népszerű játékról nem hallottunk már szinte semmit évek óta? Hát a Simsről: az EA életszimulátorának negyedik folytatása PC-re. Az emberkéket még jobban testre lehet szabni, mindegyik simnek saját személyisége, és ahhoz passzoló céljai, ismeretei lesznek, érzelmeiket pedig az új részben a játékos maga vezérelheti. Virtuális világuk pedig sokkal részletesebbé válik, noha a rajzfilmszerű grafika nagyjából a korábbi részekéhez hasonló maradt.

Az idén novemberben jelenik meg a jól ismert fps-, a Far Cry negyedik része is, amelynek újításai közül ugyancsak a kooperatív mód a legfontosabb. A játék ezúttal sem városokba, hanem a természetbe kalauzolja a játékost, akinek ezúttal a Himalája vidékén kell túlélnie. A játék az új konzolok mellett még a régiekre is elkészül. Az új részt szokatlan újításként úgy is lehet majd játszani a barátokkal együtt, ha ők egyébként nem is vették meg a játékot, bár ilyen formában nem minden mód fog működni, a fejlesztők azt ígérik, hogy egy elég alapos kipróbálásra ad majd lehetőséget a játék. Ennek célja persze az, hogy végül a többiek is vegyék meg az új Far Cry-t.

Ugyancsak a barátokkal való közös lövöldözésben erős a Borderlands: The Pre-Sequel, a rajzfilmszerű grafikájú lövöldözős játéksorozat új, időrendben az első két résznél korábban játszódó epizódja. Az előző részekhez hasonlóan ebben is mindenféle bizarr fegyvert lehet építeni, és egyedien fejleszteni a karaktert, de a történet egy olyan bolygón játszódik, ahol csak oxigénpalackban lehet közlekedni, és a gravitáció is kisebb.

Ígéretesnek tűnik a legújabb Alien-játék, az októberben érkező Isolation is, amely az E3-as próbák alapján annyira ijesztő, hogy sokan nem is mernek majd egyedül játszani vele esténként. A korábbi Alien-játékokkal ellentétben nem szörnyhordák törnek a játékos életére, csak egyetlen alien elől kell menekülni az űrhajóról, ő viszont bármikor, bárhonnan előbukkanhat, és megölheti a játékost. Az űrhorrort megújító játék megjelenik a régi konzolokra is.

A Nintendo idei nagy dobása a Super Smash Bros játék legújabb folytatása lesz a Wii U és 3DS konzolokra. Ez a játék, amelyben Super Mario Pikachuval, a pokémonnal, Donkey Konggal, Sonickal, a sündisznóval és hasonló karakterekkel agyonveri egymást. Egyediségéből adódóan valóban világszerte vannak rajongói a játéknak, de azért azt nehéz elképzelni, hogy valaki csak azért vegyen Nintendo konzolt, hogy ezzel játszhasson.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!