Nézze meg Európa legnagyobb templomi betlehemét!

adventi programok, Vörs
Vörs, 2008. november 29. Az első látogatók Európa legnagyobb beltéri betleheménél a vörsi templomban. A több mint 50 négyzetméteren elterülő, 30 fenyőfából és 30 láda mohából készült betlehemet advent első vasárnapjától január végéig tekinthetik meg az érdeklődők. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Közelegnek az ünnepek és velük együtt az egyre sürgetőbb tennivalók, ráadásul hamarosan a munkahelyen is beköszönt a szokásos év végi őrület. A nagy rohanásban jól jöhet egy rövid hétvégi lazítás. Mutatunk öt helyet, ahol kikapcsolódhat.
Vágólapra másolva!

Édes élmények Gyulán

A bájos békési kisváros már önmagában is megér egy hétvégét, de december 12. és 15. között ráadásul Mézes fesztivál is lesz. A programban méhészeti kiállítás és vásár, mézzel készített különleges ételek készítése, kóstolása és vására, Luca-napi meglepetés, fáklyás felvonulás és hajnalig tartó mézédes vigasság is szerepel.

A Gyulai Várfürdő Forrás: Gyulai Várfürdő Kft.

Ha Gyulára jön az ember, persze nem hagyhatja ki a várat, és jó, ha fürdőruhát is csomagol a téli ruhák mellé, egy éve nyílt meg ugyanis a Gyulai Várfürdő Aquapalotája. A Dél-Alföld egyik legnagyobb vízi paradicsomát pedig vétek lenne kihagyni.

Fedezze fel a téli Balatont!

Ha Balaton, akkor nyár, de mi lenne, ha idén megnézné télen is? Ilyenkor egészen más hangulata van a tájnak, de ilyenkor is gyönyörű. A turisztikai szakemberek pedig azon dolgoznak, hogy ezt másokkal is elhitessék, és a wellness szállodák mellett programokkal, szabadtéri élményekkel is csalogatják a turistákat.

A téli Balaton is remek célpont Forrás: MTI/Nagy Lajos

Tihanyban például december 6-án forraltborfőző verseny lesz, Balatonfüreden pedig december 17-én és 20-án egy igazi, meghitt karácsonyváró programra, a gyermek és felnőtt kórusok karácsonyi hangversenyére várják a látogatókat. Ha pedig befagy a Balaton, és kellően vastag a jég, akkor kipróbálhatjuk a fakutyázást, a jégvitorlázást vagy a lékhorgászatot is.

A kontinens legnagyobb beltéri betleheme

Tudta, hogy Európa legnagyobb templomi betlehemét egy somogyi kis faluban építik fel minden évben? Vörs különleges templomi betlehemének területe ötven négyzetméter, építéséhez tavaly harminc láda mohát, huszonöt fenyőfát és másfél köbméter deszkát, lécet, gerendát használtak fel. Az ember- és állatalakok gipszből készültek, de van valódi vízként folyó patak is.

Látogatók Európa legnagyobb beltéri betleheménél a vörsi templomban Forrás: MTI/Varga György

Vörsön először 1948-ban épült betlehem, és az évtizedek alatt egyre nagyobb méretű lett. Az alapanyagokat a vörsi és a környékbeli települések lakói adják össze, de nem csak ők gyönyörködnek a kész alkotásban, a betlehemet évente több tízezren keresik fel.

Városnéző túrák advent idején

Az Imagine Budapest Vízivárosi Betlehem című sétája remek ráhangolódás az ünnepre. A Batthyány téri Szent Anna templomtól induló, másfél órás sétán sok érdekességet megtudhatnak a résztvevők a környék múltjáról, például a Szent Anna templom különleges mozgó betleheméről, de kiderül az is, hol bálozott a télen a budai úri közönség, és hol állt egykor az ideiglenes Kossuth-híd.

A téli Budapesten remek túrákat lehet tenni Forrás: MTI/Jászai Csaba

A Budapest Underguide Ki a plázából! című túrája nem csak kellemes, de hasznos időtöltésnek is bizonyul. A szervezők ugyanis azt ígérik, aki velük tart, jópofa és egyedi karácsonyi ajándékokat is beszerezhet, a séta során ugyanis útba ejtik a hazai képző- és iparművészek, valamint divattervezők eldugott kis üzleteit is. Emellett persze a régmúlt karácsonyok szokásait is felidézik.

Múltidézés a szentendrei skanzenben

Az I. világháború kezdetének 100. évfordulójára emlékezve rendhagyó karácsonyi kiállítással készül november 28-tól február 28-ig a szentendrei skanzen. 1914. december 25-én a nyugati fronton több helyen is rendhagyó karácsonyi fegyverszünet lépett életbe, az egymással szemben álló felek kimásztak a lövészárkokból, a katonák gyertyát gyújtottak, karácsonyfát állítottak, karácsonyi dalokat énekeltek, voltak akik még meg is ajándékozták egymást, és egyes frontszakaszokon, a senki földjén a német, francia és brit katonák még közösen fociztak is.

Egy kép a kiállításról Forrás: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A kiállítás a fronton töltött karácsonyok bemutatása mellett, a karácsonyfa elterjedéséről, a karácsonyi ajándékozás történetéről is mesél, és a karácsonyfadíszek szimbolikájának értelmezésében is segít. A kiállításon személyes tárgyak segítségével, személyes történeteket is megszólaltatnak. November 15-től már áll a skanzen karácsonyi betleheme is, az adventi hétvégéken pedig bizonyára idén is sok-sok érdekességgel várják a látogatókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről