Az e-book ezt nem tudja pótolni

karácsonyi könyvek
Vágólapra másolva!
Jópár éve szól már a vészharang, hogy a könyveknek bizony befellegzett. Merthogy hamarosan úgyis mindenki csak internetes videókat néz majd, ha pedig véletlenül mégis olvasni támadna kedvünk, arra meg ugye ott az e-book, amire pár kattintással felvihető a teljes könyvespolcunk tartalma.
Vágólapra másolva!

Hogy mindebből mi válik valóra, az még a jövő zenéje, de karácsony környékén egész biztosan nem állja meg a helyét a jóslat. Ilyenkor ugyanis épp azok a tulajdonságok értékelődnek fel, melyet az e-book nem képes pótolni.

A könyv illatát az e-book sosem lesz képes pótolni Forrás: flickr/Bibliotheek Kortrijk

Hiszen amikor könyvet ajándékozunk, korántsem csak a szöveg, hanem az egész rituálé számít. Kibontani, kézbe venni, a borítókat böngészgetni, majd egy jó mélyet szippantani az oldalak közt rekedt nyomdaszagból. Ez a komplex érzéki, színes-szagos élmény az, ami miatt a hagyományos könyv a digitális forradalom után is népszerű ajándék maradt. A kiadók aktuális felhozatalából szemezgettünk.

Mesék gyerekeknek és felnőtteknek

Róna Emy gyönyörű rajzai kísérik Forrás: Móra Kiadó

Magyarországon a gyerekkönyvek bírnak a legnagyobb piaccal, ami a mennyiség terén is megmutatkozik. Ám a bőséges kínálat sajnos a minőség rovására megy, így gyakran nehéz felkutatni az értéket a csiricsáré, egyszer használatos mesekönyvek tengerében, mely elárasztja az üzletek polcait.

Az egyik lehetőséget ilyenkor a klasszikusok jelentik, melyek nemzedékről nemzedékre bizonyították, nem fog rajtuk az idő vasfoga. Az Öreg néne őzikéjével például nem igazán nyúlhatunk mellé.

Szinte hihetetlen, de Fazekas Anna rövid, elbűvölő meséjét éppen 60 éve adták ki először, és a jubileum alkalmából most újra megjelent. Szerencsére az eredeti illusztrációkat a sokadik kiadásban is megőrizték, így a törött lábú őzike megejtő történetét Róna Emy gyönyörű rajzai kísérik.

Ha kissé egzotikusabb sztorira vágyunk, akkor pedig ott A dzsungel könyvének friss kiadása, mely Kipling klasszikus meséjét igyekszik közelebb hozni a magyar gyerekekhez. A játékosság mindenesetre garantált, hisz az új fordításban a virtuóz rímfaragó, Varró Dani is közreműködött.

Feltárul a villamosok varázslatos világa Forrás: Magvető Kiadó

Lejegyzésre érdemes kalandok azonban nemcsak az indiai őserdőben, hanem a nagyvárosi közlekedés dzsungelében is akadnak. Épp ezekre csodálkozik rá a Négyeshatos, mely elsősorban azoknak a fővárosi szülőknek ajánlott, akik a mindennapi rohanásba szeretnének újfajta izgalmakat lopni – maguk és gyermekük számára egyaránt.

Erdős Virág csengő-bongó, nyelvi leleménnyel csurig töltött gyerekversei ugyanis nem ellenséges, inkább varázslatos világként mutatják be a zajos és ingerekben bővelkedő budapesti tömegközlekedést.

Persze kifejezetten felnőtteknek szóló mesékből sincs hiány. Végre olvasható magyarul a Mesék meséje, avagy a kicsik mulattatása című kötet, mely az első intézményes mesegyűjtemény volt egész Európában. Senkit ne tévesszen meg az alcím: a 16-17. századi Nápoly pikáns sztorijait egybefogó könyv – akárcsak az eredeti Grimm-mesék – jócskán túllépi a gyerekirodalom határait.

A mesék célközönségébe még a nagyszülők is jócskán beletartoznak, hisz az évszázadokon át öröklődő történetek olykor épp az időskor méltóságteljes megéléséhez nyújtanak követendő mintát. Erről tanúskodik a Mesék boldog öregekről című gyűjtemény, a Boldizsár Ildikó által szerkesztett csodás kivitelű könyvsorozat záró kötete is.

Kortársunk, a szépirodalom

Idén Modiano kapta az irodalmi Nobel-díjat Forrás: Tarandus Kiadó

A mesék tehát univerzálisak, és mindenkinek szólnak, de azért a komoly, fajsúlyos regényeknek is helyük van a fa alatt. Különösen, ha a célszemély fogékony a kortárs irodalomra. A friss Nobel-díjas például olyan magas labda, amit sosem szégyen lecsapni.

Patrick Modiano könyvei így nemcsak frankofileknél válhatnak be, hanem bárkinél, akit érdekel, miért is osztogatják mostanában a legnagyobb irodalmi kitüntetést. Az idén megjelent A kis bizsu ugyan alig száz oldal, de Modiano tömör, érzékeny prózájának összes erényét felmutatja.

A mágikus realizmus szerelmesei sem maradnak hoppon, hisz számárukra is akad tökéletes ajándék az idei felhozatalban. A Kokoschka babája például csodákkal, szenvedéllyel és kiapadhatatlan életszeretettel átszőtt könyvecske, miközben egy pillanatra sem tagadja le az élet fájdalmas oldalát. Aki szereti Marquezt, az jó eséllyel rajongani fog a portugál Afonso Cruzért is.

Rém szórakoztató olvasmány Forrás: Európa Kiadó

Az Arthur tragédiája inkább William Shakespeare és a posztmodern játékosság szerelmeseinek ajánlott. Vagyis azoknak, akik szívesen vesznek részt játékos irodalomtörténeti bújócskázásokban – egy briliáns tollú kortárs író vezényletével. Az amerikai Arthur Phillips egy sosemvolt Shakespeare-drámával forradalmasítja az angol irodalmat, majd hosszasan el is vitatkozik saját magával annak eredetiségét illetően. Rém szórakoztató olvasmány.

Ne feledkezzünk meg a magyarokról sem, hisz nálunk is akadtak izgalmas megjelenések. Választékban itt sincs hiány, hisz Esterházytól Grecsóig sokan jöttek ki figyelemre méltó könyvvel. Mi azonban ezúttal csak kettőt emelnénk ki: Péterfy Gergely Kitömött barbárját, mely az idei év egyik hazai irodalmi szenzációjának bizonyult, valamint Dragomán György Máglyáját.

Az első egészen Kazinczy koráig röpít vissza, és egy különös barátság történetén keresztül rajzolja újra a nagy nyelvújító alakját. Az utóbbi pedig a román rendszerváltás utáni éveket mutatja be egy kamaszlány szemével. A Máglyát ugyanaz a letisztult stílus jellemzi, ami Dragomán előző könyvét, a közel harminc nyelvre lefordított A fehér királyt is sikerre vitte. Nem véletlenül ült rajta a szerző csaknem kilenc évet. Mindkét könyv kiváló ajándék azoknak, akiket érdekel, mi zajlik mostanában a magyar irodalomban.

Műfaji izgalmak

Sötét, mocskos, keménykötésű krimi Forrás: Agave Könyvek

Ám előfordul, hogy nem a hardcore szépirodalom a befutó, és inkább könnyedebb vizekre eveznénk. Mitévők legyünk, ha mondjuk épp egy krimi-őrültet, egy sci-fi-rajongót vagy a képregények megszállottját szeretnénk megörvendeztetni? Erre is van pár tippünk.

A karácsonyi puding esete Agatha Christie-től a hagyományos fejtörők kedvelőinél válhat be, a Sírok között viszont már sötét és mocskos, keménykötésű krimi, ami maradandó nyomokat hagy az olvasóban. Lawrence Block amúgy a műfaj egyik legnagyobb élő mestere, az ebből a könyvéből készült filmet ráadásul nemrég mutatták be a magyar mozik.

Ha még ez sem volna elég a borzongásból, akkor Stephen Kinghez fordulhatunk bizalommal. A horror koronázatlan királya ugyanis volt szíves megírni a Ragyogás folytatását (a műfaj klasszikusának számító eredetit ennek örömére újból kiadták, így most az is pótolható a könyvespolcunkon).

Stephen King megírta a Ragyogás folytatását Forrás: Európa Kiadó

Az Álom doktor a kis Danny Torrance történetét követi tovább, akit persze felnőtt korában sem hagynak nyugodni a kísértetek. A regény már csak azért is kiváló ajándék a műfaj kedvelőinek, mert igényes borítójával és minőségi papírjával messze kimagaslik a King-könyvek hazai felhozatalából. Ugyanez áll az Európa kiadó gondozásában mostanában megjelent többi King-regényre, a Joylandre és a Mr. Mercedesre is.

Ha viszont igazán szemrevaló könyvet keresünk, akkor Typex Rembrandt-képregényét ajánljuk. A festőzseni életét bemutató csodás kötet igazi ínyencfalat, mely egyaránt lenyűgözheti a holland festészet és a különleges képregények rajongóit. Főleg, ha még egy jegyet is kapnak mellé a Szépművészeti Múzeum nagyszabású Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című kiállítására is, hiszen a tárlat mintegy 20 remekművet vonultat fel a mestertől.

Nonfiction

Bud Spencer visszatérő vendég karácsonykor Forrás: Libri Kiadó

Bud Spencer visszajáró karácsonyi vendégnek számít minden magyar háztartásban: ünnepek idején lehetetlen úgy bekapcsolni a tévét, hogy ne találkozzunk vele valamelyik adón. Már csak ezért sem maradhat le egyetlen karácsonyi listáról sem a 85 éves pofozógép önéletrajzának második kötete. A 80 év alatt a Föld körül mindenkinek kiváló ajándék, akit érdekelnek a sportolóból lett színész mókás anekdotái és bölcsességei.

Tanácsokat azonban nemcsak Bud Spencertől érdemes elfogadni, hanem Chris Hadfield ezredestől is, aki szó szerint földkörüli pályára állt. Minden idők legvagányabb asztronautájára mintegy 4000 órát töltött a világűrben, ami alatt több mint 1 millió twitterkövetőt toborzott magának. Az Egy űrhajós tanácsai földlakóknak mindnyájunkat megszólít – egyszerre informatív és roppant szórakoztató útikalauz az űrhajózás világában.

Így került fel Budapest a világtérképre Forrás: Európa Kiadó

Századfordulós nosztalgia? Történelmi érdeklődés? Mindkettőt kielégíti John Lukacs Budapest 1900 című könyve. A magyar származású történész a millennium időszakát mutatja be, amikor a magyar főváros elnyerte modern arculatát, és felkerült a világtérképre. Azonban nemcsak a nagyváros, hanem egy egész éra megelevenedik a könyv lapjain.

Végezetül pedig valami nagyon kortárs: a Banksy Az ember a fal mögött igazi csemege azoknak a művészetrajongóknak, akik már unják a klasszikusokat. A titokzatos bristoli graffiti-művész az egyik legizgalmasabb figura a kortárs művészetben. Úgy lett belőle sztár és kulturális ikon, hogy közben mindvégig megőrizte névtelenségét.

Egyesek szerint Banksy valójában nő, mások szerint nem is egy emberről, hanem egy csapatról van szó. Biztosat senki nem tud, de az mind benne van az első róla szóló monográfiában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről