A karácsonynak vannak csodálatos és rettenetes hagyományai is: utóbbi közé tartozik az, ami a ház asszonyát a konyhába száműzi. Miközben szószt keverget, halat paníroz, mártást szűr és flambíroz, csak fél füllel hallgatózhat befelé, lemarad mindenről, ami az ünnepben jó, nem élvezi az ajándékbontogatást, nem látja a boldog arcokat és a kiadós karácsonyfa alatti veszekedéseknek és csak az eredményére ér be.
Olyan menüt terveztünk, amihez csak 10-10 perceket kell a konyhában robotolni és a köztes időkben újra lehet nézni a Reszkessetek, betörőket vagy csillámosra lehet pingálni a körmünket, esetleg csak bambulni bele a csillagszórófénybe. Ennek a menünek minden fogása kevés előkészületet és munkát igényel, elég néhányszor rápillantani a húsra, egy-két dolgot összedarabolni, és kész.
A gesztenye legtöbbször a pulykában vagy a csirke töltelékeként végzi, most mégis krémleves lett belőle, mert nagyon gyorsan elkészül, ízével és hangulatával tökéletesen passzol a karácsonyhoz.
Alapanyagok:
A hagymát a vajon üvegesre párolom, hozzákeverem a kockákra vágott, pucolt zellert és 10 percig párolom. Felöntöm a húslevessel, hozzáadom a gesztenyét és a megpucolt, kockákra vágott almát és 10 percig főzöm. Ha minden puha, az egészen összeturmixolom és a tejszínnel beállítom az állagát. Mandulaszeletekkel tálalom.
Ez a legjobb recept, arra az esetre, ha valami különlegeset akarunk készíteni úgy, hogy voltaképpen semmit nem dolgozunk vele.
Az egyetlen nehézség talán a bőrös hús beszerzése lehet, de piacokon és jobb henteseknél biztosan találnak majd. Bedörzsölöm páccal, és előbb magas hőfokon átpirítom, majd nagyon alacsony hőmérsékleten sütöm addig, míg egészen vajpuha nem lesz.
Alapanyagok:
A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A húst előveszem néhány órával hamarabb, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ha nem sikerült a hentest megfűznöm, hogy irdalja be a bőrét, egy éles késsel vagy sniccerrel bevagdosom. Összekeverem a pác hozzávalóit. Mindenütt bedörzsölöm vele a bőrt és a húst, egy vastag aljú tepsibe teszem.
Mikor a sütő forró, betolom a sütőbe az egészet. 20 perc múlva visszaveszem a hőmérsékletet 120 fokra és betakarom egy alufóliával. A hús nagyságától függően 5-10 órára otthagyom. (Egy 2 kilós darabnak kb. 6 óra kell.) Mikor már nagyon puha, kiveszem a sütőből és a hőmérsékletet újra 200 fokra emelem. Leveszem az alufóliát a húsról és visszateszem a sütőbe 10 percre. Mikor megpirult, kiveszem és újra betakarom, tálalásig így pihentetem.
A legfinomabb francia burgonyaétel annyira gazdag, hogy akár önálló fogásként is megállja a helyét. Egy luxuskrumpliról van szó, hiszen tejszínben és vajban készül. A burgonya a lassú sülés közben magába szívja a tejszín ízét, és olyan, se nem túlságosan szétesően puha, se nem kemény állaga lesz, amit semmilyen más eljárással nem lehet elérni.
Alapanyagok:
A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A krumplit megpucolom és szép, vékonyan felszeletelem. Átmosom, majd egy konyharuhában leszárogatom. A sajtot lereszelem. A tejszínbe dobom az egész, enyhén megtört fokhagymát és felforralom a vajjal. Egy nagy jénait kivajazok és belerakom a krumplit. Rálocsolom a forró tejet. Megszórom a sajttal és a forró sütőbe tolom. A hőmérsékletet 150 fokra mérséklem és másfél órán át sütöm.
Alapanyagok:
Az öntethez:
A káposztát lereszelem. Az aszalt szilvákat felezem. A narancsokat filézem. A gránátalmát felezem, a magjait egy nagy deszka vagy tálca fölött fakanállal kiütögetem. Mindent összekeverek. Az öntethez valókat összerázom, de csak közvetlenül tálalás előtt locsolom a salátára.
További kedves, egyszerű salátáink, amik illenek ide:
Habár én nagyon szeretek zserbót sütni és órákig nyújtogatással bíbelődni, meg tudom érteni, ha valakinek ehhez se kedve, se ideje, viszont mégis vágyik a karácsonyt meghatározó ízekre, a dió, a baacklekvár és a csokoládé kombinációjára.
Ezért egyszerűsítettem le a végtelenségig a megszokott receptet, amihez itt csak jó minőségű baracklekvár, vajas keksz, dióval kikevert krémsajt és csokoládéforgács kell. Én maradék shortbreadet használtam a morzsához, de bármilyen finom keksz megfelel.
Alapanyagok (4 pohárhoz):
A diót a cukorral ledarálom, elkeverem a krémsajttal, a tejföllel kanalazható állagúra állítom a krémet. A négy poharat a következőképpen állítom össze: legalulra egy-egy kekszet morzsolok, erre jön 1-1 kiskanál lekvár, majd a diós krém, megint keksz és így tovább. A tetejére csokoládéforgácsot teszek.
A legegyszerűbb desszertek: