Hazánkban az abszolút kedvenc karácsonyi desszert a bejgli. Az év többi napján talán nem is jut eszébe az embernek, az ünnepek közeledtével azonban egyértelművé válik, hogy idén is a menü része lesz. Manapság viszont már nem kell mindenkinek a konyhában gyúrni a tésztát, bármelyik boltban könnyen hozzájuthatunk az előre elkészített változathoz. De lássuk be, az nem az igazi! Most azok figyeljenek, akik otthon szeretnék elkészíteni, de korábban még soha nem próbálták, vagy esetleg korábban kudarcba fulladt a próbálkozás. Ha követi tanácsainkat, idén olyan bejgli kerülhet az asztalára, amilyet mindig is szeretett volna.
A bejgli, magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a diós töltelékhez:
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
Először a tésztát készítjük el. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és zsírral gyorsan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Két órán át hideg helyen letakarva pihentetjük. Közben elkészítjük a diós és/vagy mákos tölteléket. A diót a tejből és cukorból készült szirupban fűszerekkel együtt felfőzzük, lehűtjük. A mákos töltelék az előzőhöz hasonlóan készül. A két óra leteltével két nagyobb vagy négy kisebb cipót formálunk a tésztából. Ezután fél cm vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket. A tészta szélein 2 cm-t üresen hagyunk. Utána nem túl szorosan feltekerjük. Tetejét egész tojással megkenjük és 1 órát pihentetjük. Utána megkenjük tojásfehérjével, és még legalább fél órát hideg helyen pihentetjük. Oldalait villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Sütő: alsó-felső, 180 fok.