Közép- és Kelet-Európai Informatikai Klaszter Konferencia - 2008. április 25.

Vágólapra másolva!
Az Észak-Alföldi Informatikai Klaszter 2008. április 24-én Debrecenben rendezte meg nemzetközi konferenciáját "Közép és Kelet-Európai Informatikai Klaszter Konferencia" címen, ahol a nemzetközi Fundation Sophia Antipolis  ismertette az "Európai Klaszter Memorandumot", az INFOPOLE vallon klaszter képviselője klaszterük tapasztalatait, a Competitiveness tanácsadó társaság pedig a klaszterépítési és működtetési tapasztalataikat.
Vágólapra másolva!

A franciaországi Foundation Sophia Antipolis igazgatója, Laurent Soulier hangsúlyozta, hogy az Európai Klaszter Memorandum értelmében a tagállamoknak nemcsak a klaszterek önálló, hatékony működtetésére, hanem a klaszterek tevékenységének nemzeti és nemzetközi összehangolására is törekednie kell, mert csak a közös stratégia és összefogás mentén lehet Európa versenyképességét növelni.

Az Európai Klaszter Memorandumot 2008. január 22-23. között mutatták be Stokholmban a "European Presidential Conference on Innovation and Clusters" konferencián, ahol többek között Michael E. Porter(Harvard Business School), Günther Verheugen(Európai Unió biztosa), Andrej Vizjak(az EU Tanács soros elnöke) tartott előadást a klaszterek missziójáról Európa innovációs képességének és versenyképességének növelésében.

A memorandum kimondja, hogy az elmúlt években nem sikerült az innovációs szakadékot csökkenteni az EU és az USA, valamint Ázsia exponenciálisan fejlődő országai között. Igaz az EU legutóbbi gazdasági teljesítmény és innovációs adatai némi fellendülést mutatnak, ám a szakértők véleménye egységes abban, hogy ez a fellendülés csupán átmeneti és nem huzamosabban fenntartható jelenség. A szakértők véleménye szerint a klaszterek a "coopetition" ("együttműködve versenyezni") jellegű együttműködésnek köszönhetően a mozgatórugói lehetnek az innovációnak és ezáltal az EU gazdasági növekedésének. Ahhoz viszont, hogy a klaszterek, illetve a klaszterek közötti együttműködések dinamikusan fejlődhessenek, nemzeti szintű cselekvési tervek kidolgozására lesz szükség.

Az Európai Klaszter Memorandum 4x5 irányelvet fogalmaz meg a tagállamok számára a klaszteresedés támogatása és dinamizálása érdekében, valamint felkéri a tagállamokat, hogy vegyenek részt az EU klaszter stratégiájának kidolgozásában.

A memorandum bemutatását követően Thierry Villers, a vallon ICT klaszter igazgatója hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés érdekében a klasztereknek a klaszter tagokat összepárosító tevékenységük mellett a multidiszciplináris szemléletmód megteremtésére is koncentrálniuk kell és ennek érdekében a vallon ICT klaszter képviselője szoros együttműködést javasol kialakítani más szektorok, iparágak szereplőivel is.

A spanyol Competitiveness tanácsadó cég senior képviselője, Julien Lehmann meglátása szerint a klaszterek tagjaikat akkor tudják a leghatékonyabban mozgosítani, ha nemcsak az együttműködés előnyeit, hanem az együtt nem működés hátrányait is képesek egyértelműen bemutatni a tagok számára. A Competitiveness szerint a jövőben az informatikai klasztereknek elsősorban az e-egészségügy, a mobilitás, az e-learning, a banki informatika, az IT biztonság, valamint a megosztott szolgáltatásokat lehetővé tevő technológiák fejlesztésére érdemes összpontosítaniuk.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter egyrészt üdvözlendőnek tartja az Európai Klaszter Memorandum célkitűzéseit, másrészt aktívan részt kíván venni az Európai Klaszter Stratégia megalkotásában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről