Technológiai Kitekintés (1.) - 2008. május 5.

Vágólapra másolva!
A Technológiai Kitekintés a 2008. április során napvilágot látott és legnagyobb visszhangot kapott, a Mobilitás és Multimédia Klaszter tagjainak kompetencia-területéhez kapcsolódó, legfrissebb fejlesztéseket és technológiai újdonságokat mutatja be. Az első szám kiemelt területei: intelligens közlekedés, multimédiás alkalmazások, mobiltechnológiák, elektronikus egészségügy.   
Vágólapra másolva!

Intelligens közlekedés

"Fejlett védelmi rendszerek"
Az APROSYS ("Fejlett védelmi rendszerek") projekt keretében olyan gépjármű test fejlesztésén dolgoznak, amely egy átlagos autót olyan intelligens járművé alakít át, amely képes aktívan gondolkodni és megvédeni a benne ülőket a baleset előtti pillanatokban vagy az ütközés során. A rendszer el fogja dönteni, hogy fennáll-e az ütközés veszélye, s szükség esetén aktiválja a jármű oldalsó védelmi rendszerét - ekkor az emlékező fémötvözet aktivizálódik, acél és vas tartószerkezet kerül az ajtó mellé. A kamerák és radar szenzorok folyamatosan monitorozzák a környezetet, s egy központi számítógép elemzi az adatokat - a védelmi rendszer aktiválása ezen alapul.

Forrás: European Research Headlines

Útvonal optimalizálás forgalmi adatok szerint
Az intelligens közlekedés egy másik fontos alterülete az info-kommunikációs technológiák révén realizálható forgalom-optimalizálásra fókuszál - a közlekedésben résztvevők interaktív információ cseréje révén a forgalom megfelelő eloszlatására, csökkentésére törekszik. Egy technológiai újdonságot, amely többek között ezt a célt is szolgálja, nemrég vezettek be a piacra az Egyesült Államokban. A GPS és mobilinternet együttesére építő technológia, a "Dash Express", amellett, hogy lehetővé teszi, hogy az úticélra (legyen az település, étterem stb.) helyfüggő információkat keressünk az interneten, felajánlja a felhasználó számára az útvonaltervezés során a legrövidebb út mellett az időben leggyorsabbat is. Az időben leggyorsabb útvonalakat a valós idejű forgalmi elemzés alapján határozza meg, amely egyelőre az autópályákat monitorozó szenzorokon és flotta üzemeltetők információin alapul, később azonban a felhasználók által adott információra is építeni fog.

Forrás: PC World

Multimédiás alkalmazások

"Multimédiás toll"
A "Livescribe pulse" elnevezésű, számítógéppel integrált toll hangalapú támogatást nyújt a kézzel írt szövegekhez. Az előadás alatt a felhasználó egy speciális papíron jegyzetel, a toll pedig felveszi az elhangzottakat, s később, ha a papír egy pontját (szavakat, vázlatokat) megérinti a tollal a jegyzetelő, akkor hallhatja, hogy éppen az adott szavak leírásakor mi hangzott el. A toll egyenleteket is képes megoldani és szavakat lefordítani.

Forrás: MIT Technology Review

Fénykép alapú helyfüggő információ keresés
Az Európai Műholdas Navigációs Verseny győzteseként egy olyan technológiát (eye-Phone) lehetett megismerni, amely lehetővé teszi, hogy az éppen látottakról információkat kaphassunk. A technológia integrálja a műhold-navigációs helymeghatározást, a fejlett alakzat-felismerő technológiát és az internet alapú információkeresés lehetőségét. A mobiltelefonnal készített bármilyen fénykép (pl. épület, hegy, növény, rendezvény stb.) alapján lehetséges a keresés, a valós idejű információk szerzése. Az alakzat-felismerés mesterséges intelligenciával rendelkező, öntanuló technológián - Apollo szoftver - alapul, amely (a világon egyedülálló módon) képes bármely objektumot beazonosítani függetlenül attól, hogy milyen szögből vagy milyen fényviszonyok mellett készült a kép. Az Apollo szoftver olyan mobilkészülékeken fog futni, amelyben van GPS, "szög-érzékeny" szenzor és megfelelő feldolgozó képesség (processzor). A technológia a turisztikai tájékoztatást is szolgálni fogja. A prototípus ez év közepére készül el várhatóan.

Forrás: EurekAlert

Mobiltechnológia

Családfigyelő mobilon
A Microsoft kifejlesztett egy olyan készüléket, amely képes egyszerre, valósidejű formában megjeleníteni, hogy egy család tagjai éppen merre járnak. Az alkalmazás a közös családi programok összehangolását kívánja elősegíteni. A "Tartózkodási óra" névre keresztelt technológia egy óraszerű otthoni kijelzőből és a családtagok mobiltelefonjaira telepített szoftverből áll. Az "óra" kijelzőjén annyi látható, hogy a családtag éppen otthon, munkában, az iskolában, vagy valahol máshol tartózkodik, valamint azt is megjeleníti, ha valaki éppen az egyik helyszínről a másik felé halad. A mobilon futó programot először meg kell tanítani a napi rutin helyszíneire, amely ezután cellainformáció alapján azonosítja a tartózkodási pontot és sms-t küld az otthoni "óra" kijelzőre. A technológia munkahelyen is alkalmazható, megmutatja, hogy a kollégák éppen az épület mely részén tartózkodnak. Az alkalmazás kikapcsolható, ha valaki tartózkodási helyét nem szeretné felfedni.

Forrás: Agent Portál

Hangutasítással nyert helyfüggő információk a mobilra
A Microsoft egy olyan, GPS-el rendelkező Blackberry készülékeken futó alkalmazást fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hangutasításokkal keressenek helyfüggő információkat. Bizonyos kulcsszavak bemondása után (pl. üzlet, időjárás, forgalom, mozifilmek, útvonal terv) a Microsoft keresőmotorja a GPS koordináták alapján megjeleníti a telefon képernyőjén a releváns információkat. A jövőben a szolgáltatást szeretnék kiegészíteni sporteredmények kereshetőségével, hanghívással, sms diktálással és egyéb funkciókkal.

Forrás: MIT Technology Review

Elektronikus egészségügy

Egészséget monitorozó ruha
A távmonitorozó technológiák egyik fejlődési irányát a monitorozó, szenzorokkal felszerelt ruhák adják. Európai kutatóintézetek és vállalatok egy konzorciuma olyan egészségmonitorozó ruha kifejlesztésén dolgozik, amely - ellentétben a többi, fiziológiás (pl. szívverés, testhőmérséklet) tényezőket monitorozó technológiával - egy csepp izzadtságból képes biokémiai jellemzők elemzésére is. A ruha olyan speciális egybefűzött fonalakkal rendelkezik, amelyek képesek az izzadtságot a szenzorokhoz vezetni. Az izzadsággyűjtők cserélhetőek, s a ruha mosható. Az elektrolitokon túl a ruha képes például a pH, pulzus és oxigén szaturáció monitorozására is.

Forrás: MIT Technology Review

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről