Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Történelmünk folyamán gyakran a népek sorsát befolyásoló növényi járványos betegségek pusztítottak, amelyek éhínséget, halált és népek vándorlását okozták. Ma már általánosan ismert, hogy ezeket a növényi betegségeket kórokozó gombák, baktériumok vagy vírusok okozzák. Az emberi és állati szervezetekhez hasonlóan a növények is képesek a kórokozók ellen aktív módon védekezni. A növények sajátsága, hogy egy-egy sejten belül többféle védekezési mechanizmus dolgozik egyszerre. Az előadás ezeket a mechanizmusokat mutatja be.

I. Az állati és növényi immunkreakciók összehasonlítása
Bár az emlősök és a növények immunrendszere különböző, vannak közös vonásaik. Ilyen például, hogy alapvetően kétféle védekező rendszer működik bennük. A növényekben azonban nincsenek a védekezésre szakosodott sejtek: maguk a megtámadott sejtek védekeznek a kórokozókkal szemben.

II. Az általános, nem-specifikus védekezési mechanizmus
A veleszületett, általános védekezési mechanizmus lehetővé teszi a növényi szervezetbe került idegen mikroorganizmusok megfékezését. Ennek hiányában a mikroorganizmusok képesek lennének a növényszövetet tápanyagként felélni, és így a növényi életet lehetetlenné tenni. A növények általános védekezési mechanizmusának felismerése a közelmúltban végzett kutatásaink eredménye.

III. A specifikus védekezési mechanizmus: a hiperszenzitív reakció
Minden olyan kórokozó-növény kapcsolatban, amelyben összeférhetetlenség (inkompatibilitás) van, a növény ún. hiperszenzitív (túlérzékeny) reakcióval válaszol. Ennek során a kórokozóval közvetlen érintkező növénysejt önfeláldozásával lokalizálja a kórokozót. A baktériumok által kiváltott hiperszenzitív reakciót először magyar kutatók írták le.

IV. A kórokozó inváziója a fogékony növényben
Azok a kórokozók, amelyek győztesen áttörték ezeket a növényi védekezési rendszereket, tömegesen elszaporodnak. Az eközben termelt toxinok, szöveteket károsító enzimek, növényi hormonok és más káros termékek létrehozzák a különböző betegségtüneteket. Példaképpen két fontos betegség, a foltosodás és a kajszi-gutaütés kórtanát mutatjuk be.

V. Környezetkímélő új utak keresése a növényvédelemben
A baktériumos és víruseredetű fertőzések ellen nincsenek növényvédő szerek. A megoldást a betegség-ellenálló növények nemesítése jelentheti. A tudatos növénynemesítés fokozatosan csökkentheti a környezetkárosító védőszerek használatát is.

elkezdem olvasni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről