Veszélyes dolog női nevet adni a hurrikánoknak

hurrikánok, az alberto hurrikán műholdképe
This 12 June 2006 NOAA handout satellite image shows Tropical Storm Alberto hovering over the Gulf of Mexico, as US authorities issued a hurricane warning 12 June 2006 for Florida as the first major storm of the Atlantic season gathered strength while bearing down on the US Gulf of Mexico coastline. Cuban authorities have already evacuated 28,000 people as Tropical Storm Alberto swept past the island packing winds of almost 70 miles (115 kilometers) an hour, heading north toward the United States. AFP PHOTO/HO/NASA == GETTY OUT ==
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók felmérése szerint a női névre keresztelt hurrikánok jelentősen több halálos áldozatot szednek, mint a férfi nevet viselők. Ennek oka valószínűleg az, hogy a női neveket kevésbé érzik fenyegetőnek az emberek, és ezért óvatlanabbak.
Vágólapra másolva!

Nemsokára beköszönt a hurrikánszezon. A különösen pusztító atlanti-óceáni (karibi) hurrikánoknak már néhány évszázada is nevet adtak, a rendszeres névadás azonban csak 1953-tól vált gyakorlattá az Egyesült Államokban. Eleinte szinte kizárólag női neveket adtak ezeknek a nagy erejű trópusi viharoknak, de az 1970-es évek végétől kezdve – a nők megkülönböztetése ellen harcoló mozgalmak hatására – felváltva adnak női és férfi neveket a hurrikánoknak.

A neveket egy hat évre előre elkészített, évenként huszonegy nevet tartalmazó listából választja ki a Meteorológiai Világszervezet tetszőlegesen, de ábécésorrendben. A különösen pusztító hurrikánok nevét (amilyen például a 2005-ös Katrina vagy a 1957-es Audrey volt) leveszik a listáról, és többet nem osztják ki, helyükre új neveket tesznek. Ha netán elfogyna az adott évben kiosztható 21 név, akkor görög betűkkel pótolják azokat. Hat év után az elnevezés ismétlődik elölről.

Az Alberto hurrikán műholdképe Forrás: AFP/Ho

Az Illinoisi Egyetem kutatói az elmúlt több mint hat évtized hurrikánjait elemezték, és összehasonlították, hogy az egyes viharok hány halálos áldozatot szedtek az Egyesült Államokban. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban meglepő eredményre jutottak. A női nevű hurrikánoknak általában szignifikánsan több halottjuk volt, mint a férfi nevűeknek. (A különösen sok halálos áldozatot követelő hurrikánokat, például a Katrinát, nem vették figyelembe a számításkor.) A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a női nevű viharokat az emberek nagy része tudat alatt kevésbé tekinti fenyegetőnek, mint a férfi nevet viselő hurrikánokat. Ezért hajlamosabbak, hogy kevesebb óvintézkedést tegyenek a veszély megelőzésére.

„A vihar intenzitásának megítélésében az emberek hajlamosak a női és a férfi viselkedéssel kapcsolatos hiedelmeikre támaszkodni” – mondta Sharon Shavitt, a cikk társszerzője. „Emiatt a női nevű hurrikánok szelídebbeknek, kevésbé heveseknek tűnnek. Ez különösen igaz a nagyon nőies nevet viselő viharokra, amilyen a Belle vagy a Cindy.”

A hurrikánoknak évente több mint kétszáz (a nagy viharoknak akár több ezer) halálos áldozatuk van az USA-ban. A kutatás azért jelentős, mert ez az első, amely kimutatta, hogy a nevekkel kapcsolatos sztereotípiáknak a hurrikánok esetében halálos következményei vannak. Ezt figyelembe kell venni a jövőben a meteorológusoknak, a tájékoztatással foglalkozó szakembereknek és mindenkinek, akinek az a feladata, hogy minimálisra csökkentse az előre jelzett hurrikánok okozta károkat és az emberáldozatok számát.

A Katrina pusztítása 2005-ben Forrás: AFP/Vincent Laforet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről