Zürich lassan teljesen kizöldül

Prime Tower, ABB
A Prime Tower a város legmagasabb épülete
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet megbízható, mégis energiatakarékos energiaforrást adni egy kórháznak, ahol elengedhetetlen, hogy mindig legyen áram, különben százak halhatnak meg? Hogyan lehet hatékony, mégis környezetbarát világítást adni egy olyan stadionnak, ahol hatalmas energiát igénylő koncerteket is rendeznek? Zürichben sikerült megoldani, hogy az ilyen hatalmas energiaigényt is minél zöldebb módon szolgálják ki.
Vágólapra másolva!

Svájc nem csak a közlekedés terén, de a városfelújítás témájában is egyre kizöldül - jó példa erre a zürichi üzleti negyed megújulása, vagy a város kórházának korszerűsítése. Mindenhol az a cél, hogy a legnagyobb hatékonyságot érjék el a legkisebb energiaveszteséggel.

A Prime Tower a város legmagasabb épülete Forrás: ABB

A szigorúan energiahatékony irodaház

A zürichi Prime Tower egy ideig az ország legmagasabb épülete volt 126 méterével (2015-ben vette el tőle a címet a baseli Roche, amely 178 méter magas), magassága ellenére mégis az egyik legzöldebb irodaház a városban. A 36 emeletes üvegépületet úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb energiaveszteséggel járjon az üzemeltetése, és

maradéktalanul megfeleljen a Svájcban egyre szigorúbb környezetkímélő előírásoknak

A toronyban például újításokat vezettek be a nyári meleg csökkentésére, hogy minél kevesebb klímát kelljen használni: az árnyékolók hatékonyan védik az egyébként nagyrészt üvegből álló épületet a felmelegedéstől, és szabályozzák a napfény bejutását is, mindig optimális környezetet biztosítva a dolgozóknak. Az ABB által biztosított energiatechnika pedig biztosítja, hogy ha az épület egy részében probléma adódik az energiaellátással, ne az egész rendszer álljon le – ez energiahatékonyság szempontjából is hatalmas előnyt jelent.

Napelemek a stadion tetején

A Prime Towerből tökéletes kilátás nyílik a Letzigrund stadionra, amit szintén az energiahatékonyság jegyében építettek meg. Az eredeti stadion 1925-ben épült ugyanezen a helyen, de 2006-ban lebontották, hogy 2007-re felhúzhassák az újabb, modernebb, sokkal zöldebb változatát.

A stadion áramellátásához napelemek is hozzájárulnak Forrás: ABB

A stadionban az volt az igazi kihívás, hogy olyan környezetbarát energiaellátást biztosítsanak, amely mégis képes hatalmas sportrendezvények és koncertek problémamentes lebonyolítását is garantálni. Az ABB végül a KNX vezérlőrendszerrel 440 különböző fajta világítási funkciót vezetett be a stadionba.

Az áramellátás egy részét egyébként a stadion napelemekből kapja: a rozsdaszínű, ellipszis alakú tetőre szereltek fel annyi napelemet, amelyek

annyi energiát generálnak egy focimeccs alatt, hogy akár 1800 kolbász sütésére elegendő lenne.

Soha nem marad felkapcsolva a villany

A Triemli kórház új szárnya gyakorlatilag annyira környezetbarát, amennyire egy kórház megengedheti magának, hogy az legyen. Ez az egyik legnagyobb kórház Svájcban, ötszáz férőhelyes, és a felújítás során gyakorlatilag mindent fel kellett újítani rajta.

A kórház érzékelőinek hála soha nem marad felkapcsolva a villany Forrás: Wikimedia Commons

Az egész épület energiahatékonyan működik, amelynek egyik legfontosabb része a hő tárolása, nyáron pedig kizárása az épületből. A kórházban korán lecsukják az árnyékolókat az ablakokon, hogy ne melegedjen fel teljesen az épület, télen pedig minél tovább fent hagyják őket, hogy több napfény, és ezzel együtt több hő is érkezzen a kórházba.

Az innovációs megoldások részeként olyan „jelenlétdetektort” építettek be a szobákba, amely érzékeli, hogy van-e éppen valaki a helyiségben: ha belép, felkapcsolódik a villany és elindul a fűtés vagy a klíma, ha pedig elhagyja a szobát, minden lekapcsol. Így

biztosan nem fordul elő, hogy egész nap feleslegesen megy a világítás,

amivel nagyon sok energiát veszítene a kórház. „Ha itt dolgoznék, biztosan úgy érezném, hogy mindent megteszek a környezetért és a gyerekeim jövőjéért” – mondta el Bernhard Caviezel, az ABB villamosításért felelős termékeinek marketingigazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről