Kroó Norbert

Vágólapra másolva!
Hol vannak a fizikai tudás határai?
Vágólapra másolva!

A fizika tudománya a természet leírásának legalapvetőbb, legátfogóbb kísérlete. Habár egy öreg diszciplínával állunk szemben, a fizika leglátványosabb fejlődése mégis az elmúlt 150-200 évben történt. A 20. századra esett a modern fizika kialakulása, vagyis a kvantumelmélet és a relativitáselmélet megszületése. Az új felismerésekkel a fizikai megismerés határai kitolódtak, ami más természettudományok szerkezetét is átalakította, és számos új tudományág, például a molekuláris biológia, a kvantumkémia, az asztrofizika, a kozmológia stb. megszületését eredményezte. A kutatási módszerek is átalakulóban vannak, a tudományterületek közti klasszikus határvonalak egyre inkább elmosódnak. A fizika korábban lehetetlennek látszó mérési pontosságot ért el sok területen, ennél fogva valószínű, hogy a fejlődés még jó ideig folytatódni fog. De még így sem hághatunk át alapvető, elvi korlátokat.

Egy ember, aki megváltoztatta a világot egyetlen szavazat és egyetlen hadsereg nélkül. Hol csinálták a 20. századot?
Bevezetés

A fizika helye a természettudományok között. A fizika fejlődése az alaptörvények feltárásától az alkalmazott kutatásig.
A fizika fejlődése, kutatási módszerek

Egyre pontosabb csillagászati berendezésekkel a világűr egyre nagyobb tartományait vizsgálhatjuk nagy pontossággal. Egyre fejlettebb mikroszkópjainkkal az egyes atomok már egyenként lefényképezhetők és részletesen tanulmányozhatók.
Térbeli kitolódás

A világegyetem fejlődése az ősrobbanás utáni 10-43 másodperctől napjainkig eltelt mintegy 15 milliárd év során. A molekulák belső mozgásának mérése.
Időbeli kitolódás

A látható anyag, a sötét anyag és a sötét energia. A tenisz-szervánál is nagyobb energiájú részecskék. A kvantummechanika fejlődésének hatása az informatikára.
Energia, teljesítmény, információ

A mikroszkópként használt szóráskísérletek. Elképzelhető, hogy óriás-lézerek alkalmazásával a magfúzió kérdése is megoldódik a közeljövőben.
Elektromos és mágneses terek

Modern műszereinkkel az anyag egyre szélsőségesebb állapotait tanulmányozhatjuk. Olyan tartományok érhetők el, melyekről néhány évtizede még álmodni sem lehetett, vannak azonban áthághatatlannak látszó elvi határok is.
Eltolódó és áthághatatlan korlátok



Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről