Gyúrjunk kreativitásra! Ha újítani akarunk, tanuljunk meg kreatívnak lenni

Vágólapra másolva!
A kreativitás mögött bárki által elsajátítható készségek húzódnak, amelyek gyakorlás útján ugyanúgy fejleszthetők, mint edzés által az izmok – így kezdik az alkotóképességről szóló tévhitek leleplezését a szerzők.
Vágólapra másolva!
Forrás: Pallas Athéné Kiadó

A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) kötete, A kreatív gondolkodás eszköztára hasznos gyakorlati útmutatóul szolgál, mellyel végre elérhetjük rég kitűzött céljainkat, növelhetjük elköteleződésünket vagy például új alapokra helyezhetjük fejlődésünket. A kötet emellett abban is segít, ha szeretnének másokat is felvértezni az újításhoz szükséges kreatív eszközökkel. Jeff DeGraff, a Michigani Egyetem professzoraként több mint harminc éve tanítja a világ vezető újítóit. Feleségével, DeGraff Staney-vel közösen pedig a különféle innovatív módszerek kifejlesztésén olyan tekintélyes cégekkel dolgoznak együtt, amelyek a Fortune 500 listáján is szerepelnek. Kötetük azt mutatja be, miként fejleszthetők az innovációhoz nélkülözhetetlen kreatív képességek a gyakorlatban, és hogyan alkalmazhatjuk ezeket bárhol és bármikor.

A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kreatív gondolkodás ott kezdődik, hogy az ember megérti: a kreativitás mögött bárki által elsajátítható konkrét készségek húzódnak. Úgy mutatják be az innovációs folyamat módszereit, mint a kreativitás hat készségét: 1. Tisztázz! – a kihívás megértése; 2. Ismételj! – ötletek másolása és ismételt alkalmazásuk; 3. Fejlessz! – az ötletek szaporítása új ötletek hozzáadásával; 4. Asszociálj! – az ötletek összekapcsolása analógiák mentén; 5. Fordíts! – az ötletek történetekké alakítása; 6. Értékelj! – a legjobb ötletek kiválasztása.

Forrás: Pallas Athéné Kiadó

A hat készség mindegyikének külön fejezetet szentelnek, és a mindennapi életből vett érdekes példákkal, valamint az olvasót megszólító gyakorlási lehetőségekkel egészítik ki. Ezeken végighaladva – „miként az edzés által fejlesztett izmok” – egyre fejlettebb képességekre teszünk szert. Ennek igazságát a könyvben felsorakoztatott megannyi izgalmas történet is igazolja.

A kreativitás és az innováció közötti különbséget meghatározva továbbá kifejtik: a kreativitás egy hasznos újdonság kigondolása, az innováció pedig ennek a kreativitásnak a kívánt eredménnyé alakítása, tehát a kreatív igyekezet az innovációt előidéző erő. Ha meg akarunk tanulni újítani, előbb meg kell tanulunk kreatívnak lenni. – állítják.

A kreatív gondolkodás eszköztára kötet exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Úri utca 21.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről egyaránt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!