Mindig megújulni

Vágólapra másolva!
A Korai Öröm közreműködésével megjelent az első lemez, mely abban a magyar szabadalomként bejegyzett .di formátumban tartalmaz számokat, melynek segítségével a dalok újra és újra megújulnak. A lejátszóprogram ugyanis minden hallgatáskor gyakorlatilag újrakeveri és hangszereli az erre alkalmas módon rögzített zenét.
Vágólapra másolva!

Fotó: --

Korai Öröm a Szigeten

A technológia lényege, hogy a felvett és beszerkesztett dalokat a szoftver elemeinek variálásával gyakorlatilag végtelen szám variációban játszhatja le. A keverést valós időben megvalósító program segítségével így gyakorlatilag végtelen számú verzió készülhet. A szerkesztés során a hangmintákat és a keverés alapszabályait rögzítik a .di formátumú zenefájlban. A többi a véletlen dolga. A feltaláló elmondása szerint az így megalkotott verziókból az emberi érzékelés nem mindegyiket képes különbözőnek érzékelni, körülbelül minden ezredik próbálkozásra születik felismerhetően új változat. Kis ügyeskedéssel és helyes beállításokkal azonban az egyforma dalok születése kiküszöbölhető.

Június elején jelent meg a Korai Öröm közreműködésével az első kereskedelmi forgalomban is kapható album, amely kizárólag .di formátumban tartalmaz dalokat. A lemez - amelynek címe Life isn’t static, Why should music be? - egyelőre csak korlátozott példányszámban elérhető.

A diPlayer – mely a digitális improvizációk meghallgatásához szükséges – ingyenesen letölthető a Digimpro cég honlapjáról.

(Mester Sándor édesapja az [origo]-t kiadó Axelero Rt. munkatársa - a szerk.)

Ajánlat:
A Korai Öröm honlapja
Mester Sándor honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!