Megvan a kritikusok kedvenc zenekara

Vágólapra másolva!
Egy furcsa nevű brooklyni zenekar, a "TV on the Radio" kapta az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Shortlist Music Prize győztesnek járó trófeáját hétfőn Hollywoodban.
Vágólapra másolva!

Az angolok Mercury zenei díjához hasonlóan ezt a díjat is azok a kreatív művészek kapják, akik fittyet hánynak a divatos irányzatoknak, a mainstream zenei elvárásainak, és a saját útjukat járják. Érdekes szempont az is, hogy csak azok indulhatnak a versenyben, akiknek a lemezeiért a kritikusok ugyan rajonganak, de a vásárlók nem nagy számban veszik le a korongjaikat a polcokról, ami azt jelenti, hogy 500 ezer darab alatt kell lennie az eladási számnak.

Augusztusban még 73 nevet tartalmazott a "hosszú" lista, amelyet egy zenészekből, újságírókból, kritikusokból álló bizottság állított össze a díj odaítéléséhez. A bíráló bizottság tagja volt többek között Norah Jones, Robert Smith (Cure), Serj Tankian a System of a Down bandából, John Mayer, Jack Black színész és a Dixie Chicks country lánytrió. Az általuk összeállított listán még Patti Smith, Macy Gray és David Bowie neve is szerepelt, de a Top 10-ből már kimaradtak a műveik.

Forrás: Red Dot

Ők azok

A Shortlist (rövid lista) tízre szűkült mezőnyében maradt Loretta Lynn veterán countyénekesnő Van Lear Rose című albumával, valamint a rockvilágba idén szinte berobbanó skót Franz Ferdinand zenekar bemutatkozó korongja. Rajtuk kívül ott szerepelt még a kínálatban Dizee Rascal brit rapper Boy in Da Corner és a The Killers zenekar Hot Fuss című korongja.

A győzelmet - és a vele járó tízezer dollárt - végül a TV on the Radio post-punk formáció, Desperate Youth, Bloodthirsty Babes című LP-je szerezte meg. A díj átvételekor énekesük, Tunde Adebimpe megjegyezte: legalább lesz miből kifizetnie az elmaradt lakbérét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!