Nem tartja magát politikusnak a szerbeket felbőszítő Björk

Vágólapra másolva!
Kellemetlen helyzetbe került Björk egy száma kapcsán. A szerbiai EXIT fesztivál ugyanis visszamondta Björk idei nyári meghívását, miután megtudták, hogy egy dalát, a Declare Independence című számot Koszovónak küldte egy tokiói fellépése során. Az énekesnő szerint szó sincs arról, hogy politizálna, de a véleményét mindenhol vállalja.
Vágólapra másolva!

Az izlandi énekesnőt politizálással vádolta meg a szerbiai EXIT Fesztivál szervezősége, így a júliusra betervezett koncertjét visszamondták.

Az ügy hátterében egy pár napja Tokióban adott koncertje során elhangzott mondat állt, mikor is a színpadról a Declare Independence című dalát a nemrég függetlenedett Koszovónak küldte. Ez az eset annyira felháborította a szerbeket, hogy azonnal lefújták Björk nyári ottani fellépését. A fesztivál főszervezője, Bojan Boskovic szóban tagadta, hogy a koncert lemondása mögött ez az indok állna, de az énekesnő menedzsere egy hivatalos emailt kapott, amiben bizony a szervezők egyike megerősíti a tényt, hogy Björk politikai állásfoglalása miatt került ki a nyári EXIT műsorából. Björk most elérkezettnek látta az időt, hogy ő is tisztázza az ügy kapcsán kialakult képet, és egyben arra kér mindenkit, hogy leginkább a zenéjével foglalkozzon, ne a világról alkotott véleményével.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok politikus, csak és kizárólag zenész, de mint zenész, felelősnek érzem magam, hogy az érzéseim minden formáját kifejezzem. A függetlenség kimondása például egy ezek közül, amit igenis sokszor érzünk fontosnak az életünk során. Ez a dal kifejezetten személyes érzések alapján íródott, de az, hogy ennek ilyen széleskörű értelmezést adnak, akár egy elnyomott nemzet szemszögéből, még boldogabbá tesz. Minden egyes embernek és nemzetnek sok sikert kívánok a függetlenségükért folyó harcban" - nyilatkozta Björk.

Az énekesnő pár napja pedig a kínai hatóságokat dühítette fel, mikor a pekingi fellépésén a "Tibet" szót skandálta el többször is a Declare Independence című dala végén. Mint ismeretes, Tibet is hosszú évek óta küzd Kínától való függetlenségéért, eddig sikertelenül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!