Alternatív mainstream - a PANKKK újabb körének nyertesei

Vágólapra másolva!
A 2005-ben indult Program A Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért legnagyobb érdeklődéssel várt pályázata eddig az elsőlemezes zenekarok támogatásáról szóló volt, most azonban csatlakozott mellé egy másik is. Ebből az is kiderült, hogy piaci alapon nem eladható a Kiscsillag, a Neo, a Kistehén Tánczenekar és még jó pár népszerű hazai együttes sem.
Vágólapra másolva!

A héten hozták nyilvánosságra a PANKKK idei győzteseit két pályázati kategóriában is. A tavalyi évhez hasonlóan idén ismét kaptak támogatást az elsőlemezes zenekarok, ám annyi újítás is volt, hogy ezúttal a sorlemezes megjelenésekre is kiírtak pályázatot, melyre nemcsak kezdő zenekarok pályázhattak. Ez utóbbi kategória nyertesei között aztán néhány meglepő név is előkerült.

Az elsőlemezes pályázatra idén a tavaly elosztott összeg (bruttó 7 millió forint) több mint kétszerese, 15,82 millió Ft jutott, ezért a tavalyi 25 előadóval szemben idén 40 pályázó örülhetett. A pályázók maximum 400 ezer Ft-ot igényelhettek, amely ugyan lehet, hogy kevésnek tűnik ahhoz, hogy akár csak pár száz rendes CD-t legyártson és forgalmazzon, de tavalyi cikkünkben is elmondták a megkérdezett nyertesek, hogy egy saját magára utalt, nem lemezkiadók által futtatott zenekar számára bármekkora hozzájárulás jól jön.

Idén tehát a nyertesek között ismét találhattunk neveket a legkülönbözőbb stílusokból, és ezek valóban meg is felelnek a pályázati feltételeknek: "az eddig kiadott nagylemezzel nem rendelkező hazai zenekarok első lemezeinek részfinanszírozása. A pályázatban kizárólag a piaci alapon nem, vagy csak nagy nehézségek árán megjelentethető, kevésbé populáris műfajok és kiadványok támogathatóak". A nyertesek listáját látva ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni, talán egy-két kivétellel ismert név valóban nem található köztük (a lista a jobb oldali kép alatti keretben tekinthető meg).

"Az elsőlemezes pályázatnál is szerettünk volna azért valamiféle limitet, tehát frissen alakult gimnáziumi zenekarokat nem tudunk támogatni, szerintünk reális követelmény, hogy már lemezre érett, vagyis némi tapasztalattal rendelkező előadókat segítsünk" - mondta az [origo] kérdésére Berta András, a PANKKK program koordinátora. "Nagy a túljelentkezés, és bár szeretnénk, de nyilván nem támogathatunk mindenkit. Sikeresnek ítéljük meg az eddigi pályázatokat, és örülünk, hogy a tavalyi nyertesek közül többen is értékes bemutatkozó lemezeket tettek le az asztalra."

Az elsőlemezes pályázatoknál azonban jóval nagyobb port vert fel a sorlemezes megjelenésekre vonatkozó pályázat. A "már kiadott nagylemezzel rendelkező hazai könnyűzenei előadók lemezeinek támogatására" kiírt pályázat célja a kiírás szerint "a professzionális (már kiadott nagylemezzel rendelkező) hazai zenekarok soron következő lemezeinek részfinanszírozása". Sőt, szerepel még egy olyan mondat is, miszerint "a pályázatban kizárólag a piaci alapon nem vagy csak nagy nehézségek árán megjelentethető, kevésbé populáris műfajok és kiadványok támogathatók".

Ezek után pedig nézzük a 61 nyertest: 30Y, Dresch Quartet, Besh o droM, Blind Myself, Pál Utcai Fiúk, Karavan Familia, The Carbonfools, Heaven Street Seven, Hiperkarma, Beat Dis, Szalóki Ági és Zenekara, Anorganik/Deutsch Gábor, Makám, Suhancos, Flór Gábor, Ferenczi György és a Rackajam, Kaukázus, Bridge to Solace, Lakatos Ágnes - Csuhaj Barna, Singas projekt, Fish!, The Moog, Varga János, Jambalaya, Kiscsillag, Harcsa Veronika Quartet, Lovász Irén, Bognár Szilvia és zenekara, Depresszió, Neofolk, Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát, Cadaveres, Cimbaliband, Csík zenekar, Kingston Cruisers, Navrang, Secta Chameleon, Road, Frenk, Hétrét, Fabula Rasa, Colorstar, Brains, Szabotage, Wackor, Realistic Crew, Belmondo, Anselmo Crew, Dj Bootsie, Jazzekiel, Honey Bee, Smarton Trió, Peet, Zagastic, Isten Háta Mögött, Dizko Stu, Punnany Massif, MEMBRAN, Neo, Korai Öröm, Kollár Klemencz László - Kistehén Tánczenekar.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről