Törölték a magnókazettát az Oxford szótárból

Vágólapra másolva!
Idejétmúltnak tartják, és ezért kihagynák a magnókazetta szócikket a szerkesztők az Oxford English Dictionary új kiadásából. Cserébe új kifejezések kerülnek a lexikonba, többek közt a retweet, a követő és a kiberszekálás.
Vágólapra másolva!

Négyszáz új szóval bővül az Oxford English Dictionary korszerűsített tizenkettedik kiadása, legtöbbjük az internet- és sms-szlengből kerül a britek nemzeti intézményként tisztelt szótárába. Új szócikk fogja magyarázni a kiberszekálás (cyberbullying), szexüzenetküldés (sexting), a nevetést kifejező lol, az örömöt kifejező woot és a rácsodálkozást jelölő omg szavak jelentését, de például régi szavak közösségi oldalakkal együtt megjelenő új jelentése is (például a követőé) bekerült az új szószedetbe.

Olyan divatötletek is képviseltetek magukat a szótárban, mint a Sacha Baron Cohen amerikai komikus által népszerűsített férfifürdőruha, a mankini, vagy a farmer cicanadrág, a jeggings. Az életmódbeli változásokat is híven jelzik az új szavak: lesz például szócikke a gyomorgyűrűnek és a slow foodnak is.

Közel kétszáz elavultnak vélt kifejezést azonban ki kellett hagyni, hogy beférjenek az újak - magyarázta Angus Stevenson, az Oxford University Press munkatársa. Kimarad például a civakodást jelentő brabble, a video jockey, az eurokommunizmus és a magnókazetta is. A kazetta mellőzése kisebb felzúdulást keltett: egy magnómúzeumot vezető zenetörténész azzal fenyegetőzik, hogy kitiltja az Oxford szótárt a múzeumból.

A kihagyott szavak csak a szótár rövidebbik változatából, a Concise Oxford English Dictionary-ből maradnak ki; az online verzióban és a terjedelmesebb Oxford English Dictionary-ben ezután is megtalálhatók lesznek.

A Concise Oxford Dictionary 1911-es első kiadása óta töretlen tekintélynek örvend, köszönhetően többek között annak, hogy a folyamatos frissítésekkel mindig igyekezett nyomon követni a nyelvhasználat változásait. Már az első kiadásnál fontos szempont volt, hogy a szószedet tükrözze a modern nyelvi szokásokat, így kerültek bele az akkor forradalminak számító szótárba a radioaktív, a ragtime, a kánkán és a cionizmus szavak. Már akkor is szerepeltek szlengkifejezések, például a flapper, amit a húszas évek bubifrizurás modern lányaira használtak.

A szerkesztők most dolgoznak a tizenkettedik kiadáson, amely az előző 2004-es kiadáshoz képest négyszáz új szócikket tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről