Neten kereshetők a Szépművészeti és az MNG műkincsei

Vágólapra másolva!
A Google globális virtuális múzeumában keddtől a budapesti Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria több mint kétszáz műtárgya is elérhető a világ harmincezer műtárgya között.
Vágólapra másolva!

Összesen negyven ország 151 intézményének harmincezer műtárgyát találhatják meg keddtől az internetezők nagy felbontású digitalizált változatban a Google globális virtuális múzeumában. Az ingyenes online platformon már a budapesti Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria több mint 200 műkincse is elérhető.

Keddtől nemcsak a megtekinthető műtárgyak mennyiségében, de funkcióiban is sokat nyújt a googleartproject.com honlap: a kereshetőség mellett ezentúl számos épületben virtuális sétákat lehet tenni, személyes gyűjteményeket összeállítani és megosztani, illetve a videókonferencia szolgáltatásnak köszönhetően közösen megcsodálni a műtárgyakat - áll a bejelentésről szóló sajtóközleményben.

Virtuális sétát 46 külföldi múzeumban lehet tenni a Street View (utcakép) nézet segítségével, ez a szám pedig várhatóan tovább bővül. A Google globális virtuális múzeumában a festményeken és szobrokon túl olyan különlegességek is helyet kaptak, mint brazil utcai graffitik, ősi afrikai sziklarajzok és az iszlám iparművészet alkotásai is.

Forrás: MTI
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria

Kedden az egész világon egyszerre jelentették be, hogy a projektet négy kontinensre terjesztik ki. A Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 művész 52 műalkotásával, a Szépművészeti Múzeum pedig 106 művész 151 műtárgyával jelenik meg az Art Project honlapján - áll az eseményről szóló sajtóközleményben.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a projekt budapesti bemutatóján elmondta: négy évvel ezelőtt az internetes óriáscég néhány dolgozója szabadidejében kezdett dolgozni a művészeti programon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről