A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Továbbra is bojkottálja Wagnert Izrael

Vágólapra másolva!
A tel-avivi egyetem a holokauszttúlélő-szervezetek tiltakozásának engedve lemondta az országban tervezett első nagyszabású Wagner-koncertet. A német zeneszerzőt 1938 óta bojkottálja Izrael, ezen egy jeruzsálemi ügyvéd próbál változtatni.  
Vágólapra másolva!

Lemondta a június közepére, az egyetem egyik koncerttermébe tervezett Wagner-koncertet a tel-avivi egyetem. Az egyetem azonnali hatállyal visszavonta az engedélyt, amelyet arra adott, hogy az egyetem területén rendezzék meg a koncertet a hozzá kapcsolódó szimpóziummal együtt - írja a Süddeutsche Zeitung online kiadása.

Az egyetem szóvivője azzal magyarázta a döntést, hogy a zeneszerző műveinek bemutatása ellen heves tiltakozás kezdődött, mivel Richard Wagner Izraelben antiszemitának számít, és az is köztudott, hogy Adolf Hitler kedvenc zeneszerzője volt. Mindezek miatt a zeneszerzőt évtizedek óta bojkottálják Izraelben. Az aktuális tiltakozásokat holokauszt-túlélők által alapított szervezetek kezdeményezték.

A koncert szervezője, Jonathan Livny ügyvédként és jegyzőként dolgozik Jeruzsálemben. 2010 végén alapította meg a Wagner Társaságot azzal a céllal, hogy áttörje a zeneszerző 1938 óta fennálló bojkottját. Azt szeretné elérni, hogy válasszák el a zenét a politikától, és ezért holokauszt-túlélő apját is gyakran emlegeti. A lap szerint ő ugyanis többször mondogatta fiának, hogy Wagner förtelmes ember és szörnyű antiszemita volt, de a legjobb zenéket írta.

Forrás: Ken Howard/Metropolitan Opera
Jelenet a Nibelung gyűrűje című Wagner-darabból, amelyet a New York-i Metropolitan Operában mutattak be

A tervezett projekthez Asher Fisch izraeli karmestert, mintegy száz zenészt és a legnagyobb izraeli zenekarokat is sikerült megnyernie. Az izraeli zenei életben ugyanakkor már régóta repedezik a bojkott, a zenészek külföldön nem egyszer játszottak már Wagnert.

A jelenlegi koncertre több száz belépőjegyet eladtak - mondta Livny a lapnak, és a koncertteremről szóló szerződésre is hivatkozott, amelyet az egyetemmel kötött. Mint mondta, bíróság elé szeretné vinni az ügyet, és kényszeríteni akarja az egyetemet, hogy tartsák meg a koncertet. Az idő szűkössége miatt ugyanakkor erre kicsi az esély, mint ahogyan arra is, hogy gyorsan sikerül másik koncerttermet kerítenie. Ugyanakkor kitart terve mellett, mint mondta, még csak az elején van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!