Vágólapra másolva!
Nem igazán érthető, mi zajlik le az Eurovíziós Dalfesztivál szervezőinek a fejében, amikor úgy döntenek, hogy egy nem európai országot is bevonnak egy európai dalversenybe, ráadásul úgy, hogy Ausztrália két elődöntőt átugorva, egyből a döntőben versenyezhet. 
Vágólapra másolva!

Az EBU - Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége - és az ORF osztrák közszolgálati televízió indítványozása - miszerint idén, egyszeri kivételként az SBS ausztrál köztévé is indíthat saját előadót - már csak azért is érdekes, mert nem igazán derül ki, hogy a választás miért pont Ausztráliára esett. Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója a keddi sajtótájékoztatón így nyilatkozott:

"Ausztrália részvétele által partnereinkkel, az EBU-val és SBS-szel sikerült elérnünk, hogy a dalfesztivált 60 éves jubileuma alkalmából új, globális szintre emeljük, és egy olyan hidat építsünk, ami Európa szívéből indul és átfogja az egész világot."

A cél tehát, hogy az Eurovízió többé már ne legyen Eurovízió, hanem egy mindent átfogó, világméretű globális dalversennyé váljon. Az Ausztráliára esett választás egyetlen magyarázata az lehet, hogy az országban 1974 óta minden évben nagy érdeklődés övezi a dalversenyt. A verseny azonban legalább annyira nem verseny többé, mint amennyire nem európai, hiszen Ausztrália a két elődöntőt átugorva, egyből a május 23-i döntőben versenyezhet majd.

Vajon egykoron világversennyé változhat az Eurovízió? Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A szavazás menete idén sem változik majd, és a további 39 résztvevő országból is lehetőség nyílik szavazni Ausztráliára. Azonban érdekes módon, ausztrál győzelem esetén, a 2016-os dalversenyt nem rendezhetnék meg Ausztráliában, annak továbbra is egy eddig meg nem nevezett európai város nyújtana helyszínt.

2015-ben Szerbia, Ciprus és Csehország is visszatér a versenybe, míg azonban Ukrajna lemondott a szereplésről, így a tavalyi versenyhez képest idén kettővel több országnak lesz esélye bekerülni a május 23-i döntőbe.

A 2015-ben Bécsben megrendezendő versenyre minden országnak március 23-ig kell nevezni indulót. A magyar indulóról, a február 28-ig minden héten élőben megrendezendő, A Dal című televíziós versenyben döntenek, ami az M1 és a Duna World csatornáján is megtekinthető. A múlt heti 3. forduló beszámolójáról itt olvashatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!