A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Hat kéz egy zongorán

jazz showcase
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vágólapra másolva!
A Müpa kilencedik alkalommal rendezi meg a közép-európai régió legnagyobb jazz-tehetségbörzéjét, a Jazz Showcase-t. Az esemény idén visszatér eredeti célkitűzéséhez, és a feltörekvő magyar fiatalokra irányítja a figyelmet. 
Vágólapra másolva!

Január 22. és 24. között kilenc pályakezdő zenekar mutatkozhat be, esténként pedig a Fesztivál Színház lesz a fő helyszín, ahol a nyitónapon a Berklee College of Music zongoraprofesszora, Gárdonyi László triójával koncertezik.

Harcsa Veronika, Fábián Juli, Csemer Boglárka, Jónás Vera, Ávéd János

– csak néhány név azok közül, akik az elmúlt években bemutatkozhattak a Jazz Showcase programjában. Ők mára mindannyian a magyar zenei élet meghatározó szereplőivé váltak, így szinte biztosak lehetünk abban, hogy idén is ígéretes zenészkarrierek indulásának lehetnek tanúi azok, akik a jazz-tehetségbörzét választják.

A Bostonban tanító Gárdonyi László triója is fellép Forrás: Müpa

Előtérben a fiatalok

Idén újdonság, hogy a fiatal csapatok nemzetközi zsűri előtt mérhetik össze tudásukat. A nézők szavazatai alapján közönségdíjast is avatnak, az eredményhirdetésre a vasárnap esti zárókoncerten kerül sor.

A Jazz Showcase hagyománya szerint esténként a Fesztivál Színházban a műfaj nagy öregjei és a korábbi évek legígéretesebb tehetségei lépnek fel egész estés produkciókkal. Január 24-én három fiatal zongorista mutatkozik be, akikben közös, hogy tavaly bejutottak a Montreux-i Szólózongora-verseny döntőjébe. Tálas Áron, Gayer Mátyás és Oláh Krisztián szólóban és saját trióikkal is zenélnek, valamint egy hatkezes improvizációt is hallhatunk majd tőlük.

Tálas Áron játékára Montreux-ban is felfigyeltek Forrás: Müpa

A legeredetibb együttes volt

A katedra másik oldaláról érkezik az előző est főszereplője, Binder Károly zongorista-zeneszerző, aki 2000 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője. A legendás Binder Quartet,

A zenekar felbomlása után Binder zeneszerzőként és előadóművészként, a nemzetközi és hazai fesztivál- és koncertélet rendszeres fellépőjeként szerzett elismeréseket.

A megújult Binder Quartet Forrás: WWW.HAMARITSFOTO.HU/Hamarits Zsolt

Amerikában is befutott

A Jazz Showcase nyitónapján a Magyarországon ritkán hallható zongorista, Gárdonyi László lép fel a Fesztivál Színházban. 1983-ban a Berklee College of Music ösztöndíjas hallgatójaként érkezett az Egyesült Államokba.

Bostonban olyannyira a helyére került, hogy diplomája megszerzése után a tanári kar tagja lett, és közel három évtizede a legendás intézmény zongoraprofesszora. Legutóbbi albumát a Boston Globe tavaly az év tíz legjobb jazz lemeze közé választotta.

A részletes programot a Müpa honlapján találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!