Saját gyárában mutatják be a Schindlerről készült operát

Schindler brneneci gyára
Vágólapra másolva!
A második világháborúban zsidókat mentő Oskar Schindler német gyárosról és feleségéről szóló operát mutatnak be a csehországi Brnenecben.
Vágólapra másolva!

Az opera Thomas Morse amerikai zeneszerző műve. Morse elmondta, hogy a darab bemutatásával szeretne hozzájárulni az egykori brneneci (Brünnlitz) láger- és gyárkomplexum megőrzéséhez. Schindler zsidó munkásokat alkalmazott a brneneci gyárában, és így több mint ezer ember életét mentette meg, akikre halál várt volna, ha a nácik deportálják őket.

Morse négy éve kezdte el a Frau Schindler című opera komponálását, és a mű megalkotásakor a szereplők lelki motivációira és egymáshoz fűződő kapcsolataikra összepontosított.

A zeneszerző szerint az általa ábrázolt Schindler-portré közelebb áll a valósághoz,

mint a Steven Spielberg Oscar-díjas filmjében megjelenő változat.

Így néz ki most Schindler brneneci gyára Forrás: Wikipédia

A Cseh Soa és Oscar Schindler Emlékhely Alapítvány holokauszt-emlékhellyé szeretné alakítani az egykori breneci gyárat és koncentrációstábort.

Felépítenék a tábor hű mását, ahol bemutatnák Schindler életét,

és néhány fogoly sorsára is rávilágítanának. Az emlékhelyen kiállításokat és konferenciákat is szerveznének.

Martin Netolicky, Pardubice régió önkormányzati vezetője, a cseh törvényhozás alsóházában támogatta az emlékhely létrehozását, és hangsúlyozta, hogy Brnenec egyedülálló történelmi helyszín, mivel csak ez a koncentrációs tábor maradt fenn Csehország területén a háború után, a gyárban pedig egészen a legutóbbi időkig folytatódott a textilgyártás. A komplexum azonban jelenleg romos állapotban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről