A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMarozsán Fábián
15:20TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
15:55VívásFlora Pasztor-Lee Kiefer
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:00TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Titokban temették el a világhírű karmestert

Bécs, 2017. január 5. 2010. január 1-én készített képen Georges Pretre francia karmester vezényli a Bécsi Filharmonikusokat a hagyományos újévi koncertjükön a bécsi Musikverein koncerttermében. Pretre 2017. január 4-én, 92 éves korában elhunyt. (MTI/AP/Lilli Strauss)
Vágólapra másolva!
Szülőfalujában, Naves-ban teljes titokban temették el a világ egyik legjobb karmesterét, Georges Pretre-t. 92 éves korában halt meg, néhány nappal ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Ő volt a legnagyobbnak tartott szopránénekesnő, Maria Callas legkedvesebb karmestere, nagyon közel álltak egymáshoz. Igazi sikereit Pretre egyébként inkább külföldön érte el, bár vezette a párizsi Operát is a hetvenes években. Sőt, az új párizsi operaházat, a Bastille-t ő nyitotta meg a francia forradalom kétszázéves évfordulója előestéjén, 1989. július 13-án. És vezényelt a kétezres évek közepén szilveszteri párizsi koncertet a régi operaházban, a Garnier-ben, ami szintén nagy kiváltság.

2012-ben meghalt a fia, és érthető módon ezt nem tudta feldolgozni. Gyakorlatilag depressziós lett, és bár fizikailag kiváló állapotban volt, már alig vezényelt. Párizsban még tartott egy koncertet a fia emlékére, majd 2016 októberében elbúcsúzott az őt imádó bécsi közönségtől, a különleges hangversenyteremben, a Musikverein-ben vezényelt.

Ő volt az első francia karmester, aki a bécsi újévi koncertet vezényelhette. 84 éves korában, 2008-ban, majd két évvel később szintén. A program végén – ahogy mindig – a Radetzky indulót játszotta a zenekar, a közönség pedig a végén felugrott és állva ünnepelte Georges Pretre-t.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!