Meghalt Marie Laforet

Le treizieme caprice
Le treizieme caprice 1967 real Roger Boussinot Marie Laforet. COLLECTION CHRISTOPHEL © Terra FIlms
Vágólapra másolva!
Meghalt Marie Laforet, francia színésznő és énekesnő. 80 éves volt. A magyar mozinézők főleg három filmből emlékezhetnek rá: nagyon fiatalon Alain Delon partnere volt a Ragyogó napfény című, 1960-as René Clement-filmben, a hetvenes évek végén Jean-Paul Belmondo barátnőjét játszotta a Zsaru vagy csirkefogó című nagy sikerű krimiben, majd a nyolcvanas évek közepén őt csalja Belmondo a Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékban, Sophie Marceau-val.
Vágólapra másolva!

Marie Laforet elsősorban énekesnőként volt népszerű Franciaországban. (Legismertebb slágereit meg is mutatjuk.) Maiténa Doumenach néven született, 1939-ben. Első filmsikerét egyszerre érte el Alain Delonnal, 1960-ban. (A Rocco és fivérei, Delon csodálatos filmje néhány hónappal később jelent meg a mozikban.) A Ragyogó napfényt René Clement rendezte.

Elsősorban énekesnőként volt hihetetlenül népszerű, de - ahogy a Le Figaro most felidézi - 1988-ban a politikai, társadalmi hírek között is szerepelt: ekkor mesélte el a Paris Match-nak, hogy 3 éves korában a szomszédjuk többször is megerőszakolta. Ez a második világháború idején történt, édesanyja éjszakai nővérként dolgozott, édesapja hadifogságban volt, ekkor kegyetlenkedett vele az idős szomszéd.

Marie Laforet-t 1987-ben jelölték César-díjra, legjobb női epizódszereplőnek. Több filmben Jean-Paul Belmondo volt a partnere, így Az arany bűvöletében, a Zsaru vagy csirkefogó vagy a Kellemes húsvéti ünnepeket! című filmben. A lánya, Lisa Azuelos rendezőnő lett, a LOL című Sophie Marceau-vígjátékát a magyar mozik is játszották.

Marie Laforet Forrás: Collection Christophel/© Terra FIlms/Terra Films

Les Vendanges de l'amour (1963) - nézzék meg legismertebb dalait!

La Tendresse (1964)

Ivan, Boris et moi (1967)

Qué Calor La Vida (1969)

Viens, viens (1973)

Mon amour, mon ami (1974)

Marie douceur / Marie Colère (1974)

Il a neigé sur Yesterday (1977)

Plein Soleil (1960) - jelenet a Ragyogó napfény című filmből

Flic ou voyou (1979) - jelenet a Zsaru vagy csirkefogó című filmből

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről