A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szerdán folytatódik az Opera élő közvetítéssorozata - nézze élőben az Origón!

Az Eiffel Műhelyház
Vágólapra másolva!
Az OperaSzerda 2020. október 14-i közvetítésében Verdi Az álarcosbál című operájának keresztmetszete látható az Operaház Facebookon-oldalán és az Origón.
Vágólapra másolva!

Szerda este 20 órától Verdi Az álarcosbál című operájának keresztmetszete élőben látható majd az Operaház Facebook-oldalán és itt, az Origón is. Az OperaSzerda keretén belül a szerző eredeti szándékának megfelelően az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor terme III. Gusztáv svéd király udvarává változik.

A mű tematikája Verdi legádázabb harcát indította el a nápolyi, majd római cenzúrával. Az eredeti librettó egy svéd királygyilkosság valós, 1792-es történelmi eseményét dolgozta föl, de ez a kor politikai helyzetében túl kényesnek bizonyult, ezért megpróbáltak a cenzúra kedvében járni: a királyból gróf lett, és áthelyezték a cselekményt Európából az amerikai angol gyarmatokra. A római cenzúra néhány apró változtatással színpadra engedte a művet, amelyben ha lehántjuk a cselekményről a politikai gyilkosság rétegét, egy szerelmi történet tűnik elő: a politikai elégedetlenség mellett

az igazi tét egy megmentésre szoruló házasság,

amelynek kulisszájában a viszonzatlan szerelem és az elvakult féltékenység zsigeri érzelmei mozgatják a szálakat.

Az opera keresztmetszetét Giuseppe Palella jelmezeinek felhasználásával színpadra alkalmazta Kovács Katalin és Niklai Judit. Amelia és Gustavo (Riccardo) szerepében Sümegi Eszter és László Boldizsár látható, akik a MaszkaBál első adásában már adtak ízelítőt Verdi remekművéből. A további szerepeket Alexandru Agache (Renato), Fodor Bernadett (Ulrica) és Szemere Zita (Oscar) alakítják. Az est narrátora Mona Dániel, zongorán közreműködik Doman Katalin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!