A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Viharvadászok és balatoni strandolók az év legjobb képein

Magyarország 365 Fotópályázat 2021, díjátadó, 2021.12.08.
Vágólapra másolva!
A beérkezett képek ezernyi oldalról mutatják meg hazánkat, de mindegyikben közös a kötődés ahhoz az országhoz, amelyet oly sokan szeretünk – mondta el Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a Magyarország 365 fotópályázat szerda esti ünnepélyes díjátadóján, amelyen rekordszámú amatőr és profi fotográfus munkája közül hirdették ki az idei nyerteseket.
Vágólapra másolva!

Idén nagyjából harminchétezren indultak a Magyarország 365 című fotópályázaton, és miként a szerda esti díjátadón Istenes László televíziós műsorvezető elmondta, a kezdeményezés legfőbb célja, hogy amatőr és profi fotográfusok egyaránt megmutassák mindazt, amit hazánkban szépnek találnak.

– viccelődött Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az általa vezetett intézménynek játszóhelyet és raktárt biztosító Eiffel Műhelyházban zajlott díjátadón. Hozzátette: szintén közös pontot jelent, hogy miként a fotográfusok a gépeikkel, úgy ők is képekben gondolkodnak a színpadon, és szintén a valóság leírására törekednek.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fotó: Koncz Márton - Origo

Az intézményvezetőtől ezt követően a pályázat ötletgazdájának, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának adta át a szót, aki elmondta:

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Fotó: Koncz Márton - Origo

Kiemelte:

a beérkezett képek ezernyi oldalról mutatják meg hazánkat, de mindegyikben közös a kötődés ahhoz az országhoz, amelyet oly sokan szeretünk. Nem a tökéletességről szólnak a kockák, hanem egy olyan közösségről és annak környezetéről, amely a mindennapos nehézségek ellenére is nagy reménnyel tekinthet a jövőbe. Ha ilyen érzelmeket fakasztanak a tájaink, ha ilyen sokszínűek közösségeink és ilyen időtálló az építészeti örökségünk, akkor semmi okunk a kishitűségre, viszont annál több a büszkeségre.

A zsűri elnöke idén Kaiser Ottó fotográfus volt, de a bírálóbizottságban Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus, Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Potyó Imre környezetkutató, a 2020-as pályázat díjazottja, valamint Szecsődi Balázs fotográfus is helyet foglalt.

Magyarország 365 Fotópályázat 2021, díjátadó, 2021.12.08. Fotó: Koncz Márton - Origo

A pályázatra egyedi képekkel vagy sorozatokkal lehetett jelentkezni a természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek kategóriájában.

A természet és táj kategória legjobbjának Lőrincz Ákos művét, a Ködhatárt választották, a drónnal készített felvételen egy autópályát láthatunk, amely szinte kettészeli a sűrű hajnali köddel borított tájat. A második helyezett Esteban Sanchez Tejivó című képe lett, a harmadikat pedig Daróczi Csaba sorozata, a Szélhajtó küszök nyerte el. Közönségdíjjal Kiss Márton Start című fotóját jutalmazták, míg a Magyar Természetjáró Szövetség Makovics Kornél képének, a Viharvadásznak ítélte oda a különdíját.

Az életképek kategóriában az Egy verseny margójára című képével győztes Kerekes M. István és Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, a zsűri tagja Fotó: Koncz Márton - Origo

Az épített és tárgyi örökség kategóriában a zsűri első díját Kovásznai Balázs felvétele, a Több millió év egy képen nyerte el, amely a csillagos égboltot ábrázolja rendkívül részletgazdagon, a másodiknak Horváth Zsolt Megyeri híd című fotóját választották, a harmadik helyezést pedig Németh Gyula László sorozata, a Tópart érte el. Közönségdíjat nyert Rizsavi Tamás Budapesti metró című alkotása, míg a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjában Bella László munkája, A magányos kápolna részesült.

Az életképek kategóriában a zsűri első helyezettje Kerekes M. István munkája, az Egy verseny margójára lett, amelyen kajakosok tucatjait láthatjuk egy megmérettetés után szétszéledni a Dunán, a másodiknak Dusha Béla Tisztelgés a tudósnak című munkáját választották, harmadikként pedig Szmolanka Leszja műve, a Nekem a Balaton végzett. A közönségdíjat Papdi Balázs Hőlégballonok Szegeden és környékén című fotója nyerte el, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének különdíjában Zsoldos Alexandra fényképe, Az igen után részesült, az Operaház pedig Kerekes M. István Start című fotóját tűntette ki különdíjban.

Magyarország 365 Fotópályázat 2021, díjátadó, 2021.12.08. Fotó: Koncz Márton - Origo

A beérkezett pályaművek közül kiválasztott hatvan legjobbnak ítélt alkotást szerdától december 22-ig az Eiffel Műhelyházban tekinthetők meg, de még ebben a hónapban a pesti belvárosi Duna-parton is kiállítják a képeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!