Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nincs biztonsági másolat Indonézia túszul ejtett adatairól

szerver adatközpont kiszolgáló data center hálózat internet server
Fotó: Jordan Harrison / Unsplash
Vágólapra másolva!
Kibújt a szög a zsákból, miután zsarolóvírusos támadás ért egy kormányzati szerverközpontot.
Vágólapra másolva!

Június huszadikán súlyos kibertámadás érte Indonéziát, egy zsarolóvírusos banda kiütötte a kormányzati szolgáltatások nyújtására használt egyik szerverközpontját, a kiszolgálókon lévő összes adatot titkosították a támadók. A helyzet legalább 210 kormányzati szerv működésében okozott zavarokat, a vízumfeldolgozásban különösen nagy káosz alakult ki, így az országba utazóknak sokat kellett várniuk, mire hivatalosan beléphettek Indonéziába.

Most újabb információk jöttek az ügyben, Budi Arie távközlési és informatikai miniszter szerint a támadók 131 milliárd rúpiát, olyan 2,94 milliárd forintot követelnek a feloldókulcsért, azonban a kormány nem kíván fizetni, helyette megpróbálja feltörni a titkosítást.

A nem túl racionálisnak tűnő elképzelés okára a kiberügyi és titkosítási ügynökség első embere világított rá a parlamenti meghallgatásán: Hinsa Siburian szerint a bűnözők által titkosított adatok 98 százalékáról egész egyszerűen nincs biztonsági másolat. Emiatt ilyen vagy olyan módon, de muszáj megszerezni a feloldókulcsot, más módon nem állíthatóak helyre az adatok. Az adatmentés annak ellenére maradt el, hogy elméletileg van kapacitás a biztonsági másolatok tartására.

„Ez nem kormányzási probléma, hanem hülyeségprobléma” – kommentálta a helyzetet Meutya Hafid képviselő a parlamentben.

Budi Arie közben bevallotta, hogy a szűk költségvetés miatt az indonéz állami szervek java nem készít biztonsági másolatot az adatairól, ráadásul jelenleg nem is kötelező számukra az adatmentés elvégzése.

Joko Widodo miniszterelnök auditot rendelt el a szerverközpontokban, kötelezővé fogja tenni a biztonsági másolatok készítését az indonéz állami szervezetek számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről