Szeptemberben indul a Müpa új évada, világhírű művészek érkeznek

Vágólapra másolva!
Világraszóló európai jazz, a Budapesti Fesztiválzenekar Európát áthidaló koncertje és a nyugati hagyományokat afrikaival összeházasító világzenei előadók - a szeptember 16. és 22. között megrendezett Európai Hidak programsorozat Budapest és Brüsszel között épít kulturális átjárót.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben elindul a Müpa 2024/25-ös évada, és ezzel együtt újra kinyílik a világ a Komor Marcell utcában. Az évadkezdéshez 2013 óta szorosan hozzátartozik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidak, amelynek fókuszában ezúttal a belga főváros áll. 

Ennek jelképes oka is van, hiszen 2024 nyarán vette át Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Belgiumtól. A két ország közötti kulturális hídon keresztül mind Budapestre, mind Brüsszelbe jelentős művészek egész sora látogat el. 

A programsorozat nyitányaként rögtön egy két részből álló koncerten ismerhetjük meg a belga jazz színe-javát, köztük az ország legnagyobb big bandjét, a Brussels Jazz Orchestrát, valamint olyan szólistákat, mint a gitáros Philip Catherine, a trombitás Bert Joris és az énekes David Linx
Az énekes-gitáros Selah Sue popot, reggae-t, R&B-t és funkot vegyítő dalai nem csak a könnyedebb műfajok rajongóit képesek visszarepíteni a nyári fesztiválszezonba, a belga–marokkói Aïcha Haskal pedig különös színt hoz a programkínálatba arab zenét pszichedelikus elemekkel vegyítő zenekarával, a Gaïshával. Fellép továbbá a kultikus belga art rock zenekarból, a dEUS-ból ismert énekes, Tom Barman, aki ezúttal TaxiWars nevű formációjával látogat a Müpába, a világzene egyik legfontosabb sztárjaként ünnepelt kongói–belga Marie Daulne pedig K.ZIA művésznevet viselő lányával és ZAP MAMA elnevezésű zenekarával érkezik, hogy ízelítőt adjon az afrikai és a nyugati zene fúziójából. 

A belga–marokkói Aïcha Haskal és zenekara.
Fotó: Müpa

Az Európai Hidak kínálata nem lehetne teljes a társszervező Budapesti Fesztiválzenekar és vezetője, Fischer Iván nélkül. A programsorozat megkoronázásaként

 szeptember 20. és 22. között három alkalommal lép színpadra a BFZ és az Európai Unió Ifjúsági Zenekara, hogy egy Európát széltében-hosszában bemutató koncerttel kápráztassa el a közönséget. 

A spanyol tánctól a magyar rapszódiáig ívelő est során Fischer Iván vezényletével olyan művészek lépnek színpadra, mint a BBC Proms közönségét is lenyűgöző Lisztes Jenő cimbalomművész és Diana Tishchenko ukrán hegedűművész. Az est folyamán először hangzik el itthon Fischer Iván saját szerzeménye, a Bach előtt játékosan fejet hajtó Táncszvit.

 Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője.
Fotó: Müpa

A zenei programok mellett helyet kapnak a társművészetek is: szeptember 21-én az Előadóteremben a Legújabb testamentum című filmben isten kislányának keserédes történetét ismerhetjük meg, aki épp Belgiumban kutatja fel követőit, a Belgák királya című áldokumentumfilmen keresztül pedig megismerhetjük egy elképzelt belga uralkodó kontinensen át vezető odüsszeiáját.    

Az Európai Hidak részletes programja, az Európai Hidak – Budapest – Brüsszel a Müpa és a BFZ közös rendezvénye.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!