Sauron nevei: megszámolni is nehéz, hány néven bukkan elő Tolkien univerzumában a legfőbb gonosz

Sauron Sauron nevei
Kétségtelen, hogy Tolkien legendáriumának szereplői közül a legtöbb névvel és címmel rendelkező szereplő a Gyűrűk Ura-trilógia fő antagonistája: Szauron volt.
Fotó: OLI SCARFF / AFP
Vágólapra másolva!
Ahogyan közimsert, Sauron J.R.R. Tolkien világának legfélelmetesebb, ikonikus karaktere, aki több néven és címen is ismert a Gyűrűk ura tágabb univerzumában. Ez a név azonban csak egy a szerteágazó történetszálak közt, hiszen számtalan néven bukkan fel. Mairon, Gorthaur, Zigûr, Sötét Úr, Fekete Úr, Feketemágus, Sötét Varázsló, a Nagy Szem, a Megtévesztő, a Váltott Farkasok Ura, a Nekromanta… és még sorolhatnánk, mind Sauron nevei. De vajon miért? És valójában hány neve van? Cikkünkben utánajártunk.
Vágólapra másolva!

Kétségtelen, hogy Tolkien legendáriumának szereplői közül a legtöbb névvel és címmel rendelkező szereplő A Gyűrűk Ura-trilógia fő antagonistája: Sauron volt, egy halhatatlan szellem, aki idősebb, mint maga az univerzum. Sauron nevei eredetéről mindössze annyit tudni, hogy első neve Mairon, amely a quenya nyelven „a csodálatra méltó” jelentést hordozta, hiszen az Ainulindalëban, a világ teremtésének mítoszában, egyike volt a Valaroknak, akiket Eru Ilúvatar teremtett. Sauron története úgy kezdődött, hogy ő maga a jóság és a szépség képviselője volt, de minden megváltozott, amikor Melkor, a legnagyobb és leggonoszabb Valar, elcsábította őt, s szolgájaként egyre inkább a sötétség felé sodródott, míg végül Sauron néven vált igazán ismertté, amely a sindarin nyelvben „kegyetlent” vagy „utálatost” jelent. A gonosz Valar irányítása alatt Sauron a hatalomra és dominanciára vágyott, ekkor főként Gorthaurként emlegetik, ő pedig egyre inkább belemerült a sötét mágiákba.

Sauron nevei
Sauron nevei közül az első Mairon volt.
Fotó: Amazon

Sauron nevei: hány is van belőlük? 

Az első korszakban Sauron Morgoth hűséges követője volt, részt vett a Valarok ellen folytatott háborúkban. Ám ugyanebben a korban ráragadt egy másik név is, ugyanis többen Thûként emegették a Silmarillion korai vázlataiban, különösen a Legendarium Beren és Lúthien meséjében.

A második korszakban, miután Morgothot legyőzték, Sauron újra megpróbálta megerősíteni hatalmát. Az Elfek és emberek között Annatar néven, a „Jótékonyság Úrnöve” néven hivatta tehát magát, és megpróbálta manipulálni őket a Hatalom Gyűrűinek elkészítésére, miközben Sauron magára vállalta a sötétség hatalmát, és létrehozta az Egy Gyűrűt, amely lehetővé tette számára, hogy irányítsa a többi gyűrű birtokosát.

A Gyűrűk Ura sorozat történetében Sauron már Sötét Nagyúrként szerepel, aki Mordor földjén uralkodik, és saját birodalmát igyekszik kiépíteni. A Szem, amely a Gyűrűk ura ikonikus szimbóluma, a gonoszságának megtestesítője lett: ez a jelképezi Sauron mindent látó, elnyomó hatalmát.

 A harmadik korban Sauron a Dol Guldur nevű erődítményben ütött tanyát Necromancer néven, míg a hobbitok és az emberek hősies ellenállásukkal megpróbálták továbbra is megállítani őt.

A „The Rings of Power” sorozatban a gonosz új aspektusait ismerhetjük, hiszen Sauron ezúttal Halbrand néven jelenik meg, amely sindarin nyelven „magasat” vagy „masszívat” jelent, ám a sorozat során Annatar néven is visszatér, amikor a Hatalom Gyűrűinek kovácsolásakor próbálja meg manipulálni Celebrimbort. Ez a részlet különösen fontos, hiszen Sauron manipulációs képességei és a hatalom utáni vágya állnak a történet középpontjában.

Sauron nem csupán egy egyszerű antagonista; ő a hatalomra vágyás, a manipuláció és a sötétség megtestesítője. Képességei közé tartozik, hogy el tud hinteni félelmet és a kétséget, mely által mások az ő érdekei szerint cselekszenek.

Hány neve van Sauronnak?, A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi, AGyűrűkUra:Ahatalomgyűrűi, Sauron nevei
A Gyűrűk urát körbe lengő univerzum állandósult antagonistája a történet szerint egyidős az univerummal, így meglehetősen sok nevet szerzett az idők során.
Fotó: Northfoto/Amazon Prime

Összességében Sauron egy rendkívül összetett figura, akinek sok neve és címe van, mindegyik újabb dimenzióját fedi fel Tolkien mítoszában. A „The Rings of Powersorozat nem csupán a sötét nagyúr eredetét tárja fel, hanem mélyebb betekintést nyújt abba, hogyan vált a hatalomra vágyó, manipulatív lény, hogyan próbálta meg Középfölde sötét történetét alakítani.

Hány neve van Sauronnak?, Sauron nevei illusztráció
Sauron magára vállalta a sötétség hatalmát, és létrehozta az Egy Gyűrűt.
Fotó: Shutterstock/Alejo Bernal

Tolkien soha nem írja le részletesen Sauron fizikai tulajdonságait regényeiben. Annyit tudni azonban, hogy:

  • a kezdetek kezdetén képes volt megváltoztatni a megjelenését, 
  • de amikor Morgoth szolgája lett, baljós formát öltött, amelyet Tolkien leveleiben úgy jellemez, hogy valamivel nagyobb, mint az emberi termet, de nem óriási, ijesztő szemei ​​voltak, és megtestesült rosszindulatnak és gyűlöletnek tűnt. 

Az én történetemben Sauron a lehető legközelebbi megközelítést képviseli a teljesen gonosz akarathoz.

 – magyarázta Tolkien leveleiben. „Minden zsarnok útját járta: jól kezdett; hiszen, bár mindenen rajta kívánta tartani a kezét, de eleinte még a Föld többi lakójának (gazdasági) jólétéért küzdött nap mint nap. Ám sajnos büszkeségében és hatalomvágyában messzebbre ment, mint az emberi zsarnokok." Tehát, még ha Sauron önmagában nem is maga a tiszta gonoszság, a kapzsiság, a ravaszság és a hataloméhség érdekében hatalmas pusztítást képes végezni, hogy megszerezze, amit akar.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!