A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyszerű virág forradalmasíthatja a leukémia kezelésétŰ

Vágólapra másolva!
A fehér színű fátyolvirág kivonatával életek ezreit lehetne megmenteni, angol kutatók szerint ugyanis milliószor hatékonyabbá teheti a daganatellenes gyógyszereket.
Vágólapra másolva!

A fátyolvirág (Gypsophila paniculata) kivonatában megtalálható szaponinok a jelek szerint lebontják a daganatos sejtek külső membránját, így az antitest alapú gyógyszerek, más néven az immunotoxinok könnyebben megtámadhatják azokat. Ennek eredményeképpen a leukémiák és limfómák egyes típusainak kezelésében használatos immunterápia hatékonysága "több, mint egymilliószorosára nő".


A felfedezést a Leukaemia Busters jótékonysági szervezetnek dolgozó tudósok tették a Southampton General Hospital Simon Flavell Leukémiakutató Laboratóriumában. Dr. David Flavell, a jótékonysági szervezet egyik vezetője a Telegraph újságírójának azt mondta: "Általában óvatos vagyok, milyen szavakat használok ilyenkor, azonban ez a felfedezés valóban forradalmasíthatja az antitesteken alapuló gyógyszerekkel történő kezelést és életeket menthet."


"A felfedezés nemcsak a leukémiások számára lehet hasznos, számos más daganat esetében is nagy lehetőségeket rejt" - folytatta Dr. Flavell. "Ezzel az új módszerrel sokkal hatékonyabban pusztíthatjuk el a leukémiás sejteket és elegendő sokkal kevesebb immunotoxin is. Jelenleg annak a kihívásnak próbálunk megfelelni, hogy átültessük a gyakorlatba a laboratóriumi eredményeket."


A következő lépésben a kutatóknak először a klinikai kipróbálást kell megkezdeniük, mielőtt a kezelés a betegek számára is elérhető lesz. A három-öt éven át tartó klinikai tesztek sikeressége esetén több ezer leukémiás betegnél lehetne a gyógyszerek dózisát csökkenteni. Az áttöréshez egy 12 hónapos kísérletsorozat vezetett, amelyet Berlinben dolgozó német tudósok értek el.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!