Vakcinával a bőrrák ellen

Vágólapra másolva!
A nagy-britanniai Nottingham Egyetem kutatói új vakcinát fejlesztettek ki daganatok kezelésére. Az elkövetkezendő hónapokban tesztelendő eljárás képes visszafordítani, sőt akár gyógyítani a bőrrák legveszélyesebb formáját, a malignus melanómát (festékes bőrdaganatot).
Vágólapra másolva!

Amennyiben az oltóanyag a nagyszámú betegen végzett vizsgálatok során is hatékonynak bizonyul, továbbfejleszthetik a rák más formái, például az emlő- és prosztatarák ellen is. A szakértők szerint az oltás segítségével akár maga a daganat kialakulása is megelőzhető.


"Ez egy óriási dolog" - nyilatkozta a Daily Mailnek Lindy Durrant, a nagy-britanniai Nottingham Egyetem professzora, a kutatás vezetője. "Hamarosan a kezünkben lehet egy olyan vakcina, amellyel megcélozhatjuk és elpusztíthatjuk a daganatokat anélkül, hogy ártanánk a környező egészséges szöveteknek és sejteknek. Rövidtávon ez sok ember gyógyulását jelentené, hosszú távon pedig megelőzésre használhatnánk."


Világszerte ugrásszerűen nő a bőrrákos esetek száma


Nagy-Britanniában évente több mint 10 ezer esetben állítják fel a melanóma diagnózisát. Ez a szám az elmúlt 30 évben négyszeresére nőtt a külföldi vakációk és a szoláriumok népszerűségének növekedése miatt.


A vakcina DNS-t és daganatdarabokat tartalmaz, ezek kizárólag azokat az immunsejteket aktiválják, amelyek a melanómás sejteket támadják meg. A Scancell cég által kifejlesztett kezelést először olyan betegek kapják majd, akik áttétes bőrrákban szenvednek, majd olyanoknak adják, akik a betegség korai fázisában vannak. A kipróbálást Manchester, Nottingham és Newcastle kórházaiban kezdik majd, ezek sikeressége esetén az oltóanyag akár már tíz év múlva rendelkezésre állhat.


Durrant professzor szerint a korábbi daganatellenes vakcinák azért nem működtek, mivel az egész immunrendszert serkentették, nemcsak a rákos sejteket megtámadó részeket.


Elsősorban az őssejtek okolhatók az emlőrákért


Egy másik kutatócsoport eközben bejelentette, hogy az emlő őssejtjeinek túltermelése okozhatja a legtöbb emlőrákos esetet - ez a felfedezés szintén utat nyithat új kezelési módok kifejlesztése felé. A Nature folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs ciklus során felszabaduló hormonok okozhatják az emlő őssejtjei számának növekedését.


"Meg vagyunk győződve arról, hogy az emlőrák az őssejtekből indul ki, és ezek felelősek a legtöbb emlőrákos esetért" - nyilatkozta dr. Rama Khokha, a torontói Ontario Rák Intézet kutatója. "Még ha más tényezők, például a genetika, az életkor vagy az emlőszövet sűrűsége befolyásolják is a daganat kialakulását, elsősorban az őssejtek okolhatók a betegségekért."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!