Az emlőrák leggyakoribb oka a helytelen életmód

Vágólapra másolva!
Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a hormonpótló kezelés és az életmódbeli választások nem növelik a génekkel összefüggésben álló emlőrák kockázatát. Az életmód azonban továbbra is a legfontosabb kiváltó tényező.
Vágólapra másolva!

Az olyan tényezőket, mint például a hormonkezelés, az alkoholfogyasztás, az elhízás és az első gyermek szülése idősebb életkorban, mind-mind kapcsolatba hozták az emlőrák magasabb kockázatával. Számos gyakori genetikai variáció is összefüggésben áll a betegség kialakulásával, noha csak gyengén. A korábbi kutatások arra utaltak, hogy a kockázati tényezők e két típusának ötvözése fokozhatja a teljes veszélyt, bár az eredmények nem voltak meggyőzőek.


A genetikai és a nem genetikai hatások különválasztása érdekében az Oxford Egyetem kutatói Ruth Travis vezetésével körülbelül 17 350 nő kórtörténetét vizsgálták meg, akik közül 7160-nál megjelent az emlőrák. Mindegyik résztvevő szolgáltatott vérmintát genetikai vizsgálatra, és beszámolt életmódjáról is. A nők többsége már átesett a menopauzán.


A kutatók 12 génvariánst kerestek a nők DNS-ében, amelyek köztudottan növelik a rák kockázatát. Ezen kívül 10 környezeti tényezőt is vizsgáltak: a pubertás kezdetének idejét, a szülések számát, az első szülés életkorát, a szoptatást, a menopauzális állapotot, a menopauza kezdetének idejét, a hormonterápia alkalmazását, a testzsírt, a testmagasságot és az alkoholfogyasztást. Meglepő módon az egy egyedi genetikai variáns és a viselkedési vagy test típusú kockázati tényezők közti 120 lehetséges összefüggés közül egyik sem mutatott statisztikailag szignifikáns növekedést az emlőrák kockázatát illetően.


"Nem láttunk meggyőző bizonyítékot a gén-környezet kölcsönhatásra" - foglalták össze a kutatók.


A tanulmány nem tért ki a BRCA1 és BRCA2 génekkel kapcsolatos adatokra, amelyek sokkal erőteljesebb összefüggésben állnak az emlőrákkal, mint a többi vizsgált génvariáns, ám jóval ritkábbak is.


"A gének a csupán az emlőrákok elenyésző részéért felelősek a nők többségében, és a legtöbb nő számára továbbra is az életmóddal összefüggő tényezők jelentik a fő kockázatot" - nyilatkozta Jane Green, a tanulmány társszerzője. "A jó hír az, hogy ezek némelyike megváltoztatható, tehát a nők viselkedésük változtatásával módosíthatják az emlőrákra vonatkozó kockázatukat."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről