Az Európa Tanács vizsgálná a WHO a világjárvánnyal kapcsolatos tevékenységét

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács múlt csütörtökön azt követelte, hogy indítsanak vizsgálatot az Egészségügyi Világszervezet a H1N1 sertésinfluenza-járvánnyal kapcsolatos tevékenységével kapcsolatban, amely a tanács szerint alaptalan pánikot és a közpénzek elpazarlását eredményezte.
Vágólapra másolva!

A tanács parlamenti közgyűlése "súlyos hiányosságokat" tárt fel a WHO átláthatóságával kapcsolatban az influenzahelyzetet illetően, ami felveti a gyógyszergyártók esetleges befolyását is a döntéshozatalra. A közgyűlés nyilatkozatában megfogalmazta, rengeteg bizonyíték utal arra, hogy a WHO rendkívül túlértékelte a világjárvány súlyosságát.


Paul Flynn, a közgyűlés által elfogadott jelentés készítője azt is elmondta az összegyűltek előtt, hogy a WHO 2009. június 11-i világjárvány-riadójának köszönhetően a gyógyszeripar óriási haszonra tett szert. A nyilatkozat szerint a WHO, az EU egészségügyi szervei és a nemzeti kormányok tevékenységei a világjárvánnyal kapcsolatban oda vezettek, hogy óriási mennyiségű közpénzt herdáltak el, és az európai állampolgárokat felesleges egészségügyi pániknak és aggodalmaknak tették ki.


A Strasbourgban ülésező közgyűlés által elfogadott szöveg vizsgálat megindítását követeli, amely rengeteg szakvéleményt, többek között ellenvéleményeket is tekintetbe vesz. Arra is felszólít, hogy az érintett szakértők érdekeltségi nyilatkozatait kivétel nélkül hozzák nyilvánosságra. A nyilatkozat sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a WHO annak ellenére sem változtatta meg álláspontját a világjárvánnyal kapcsolatban, hogy minden bizonyíték arra utalt, a WHO az elején túlértékelte a pándémia súlyosságát.


A WHO június közepén bejelentette, hogy a vírus a világjárvány tavalyi kihirdetése óta 18 156 ember halálát okozta világszerte. A szervezet tagadja, hogy a világjárvánnyal összefüggő tevékenységeit kereskedelmi érdekek befolyásolták volna.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről