A WHO vizsgálóbizottság: ellentmondó véleményekkel H1N1-világjárvánnyal kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A sertésinfluenza világjárvánnyal kapcsolatos nemzetközi tevékenységeket elemző WHO vizsgálóbizottság vezetője szerint nagyon nehéz összefüggő képet alkotni a történtekről.
Vágólapra másolva!

Harvey Fineberg, a független szakértőkből áprilisban létrehozott bizottság elnöke úgy véli, nagyon nehéz elhinni az igazságot anélkül, hogy ne térítené el őket a rengeteg eltérő vélemény.


A testület múlt pénteken zárta le második háromnapos nyilvános meghallgatását, mely során különböző országok egészségügyi tisztviselői, a gyógyszergyártók képviselői és a média képviselői szólaltak fel.


"Az egyik legfontosabb következtetés az, hogy a történtek valós érzékelése teljesen eltér mindegyik nézőponttól" - nyilatkozta a bizottság elnöke. Fineberg azt is megjegyezte, hogy a vélemények az ENSZ egészségügyi hivatalának támogatásától a nyílt bírálatig váltakoznak.


Első, áprilisi meghallgatásán a bizottság a WHO tisztviselőit és a WHO tanácsadó testületeinek szakértőit hallgatta meg. Ezek a testületek látták el a WHO-t tanácsokkal az oltóanyagot és a világjárvány fokozatát illetően.


Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a múlt héten "súlyos hiányosságokat" tárt fel a WHO átláthatóságával kapcsolatban az influenzahelyzetet illetően, ami felveti a gyógyszergyártók esetleges befolyását is a döntéshozatalra. A közgyűlés nyilatkozatában megfogalmazta, rengeteg bizonyíték utal arra, hogy a WHO rendkívül túlértékelte a világjárvány súlyosságát.


A legutóbbi WHO meghallgatás során Didier Houssin, a francia egészségügyi minisztérium államtitkára dicsérte a szervezet reakciókészségét, ugyanakkor azt javasolta, hogy javítson szakértői hitelességén.


A British Medical Journal (BMJ) szerkesztője, Fiona Godlee ezzel szemben újra az átláthatóság növelésére szólította fel az érintetteket. Véleménye szerint a WHO-nak nyilvánosságra kellene hoznia az A(H1N1) influenza veszélyének szintjével kapcsolatban a szervezet igazgatójának, Margaret Channak tanácsot adó szakértői bizottságok tagjainak teljes névsorát. A BMJ cikkében felvetette, hogy érdekellentét merülhetett fel a világjárvánnyal kapcsolatban tanácsokat adó egyes szakértők esetében, mivel a laboratóriumi kutatásokat a gyógyszergyártók külön finanszírozták.


Az Amerikai Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézetét is vezető Fineberg által irányított 27 tagú vizsgálóbizottság szeptemberre és novemberre is tervez nyilvános meghallgatásokat. A testület várhatóan 2011 elején hozza nyilvánosságra eredményeit.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről