Orvosi diplomát szerzett a négyszeres szervátültetésen átesett nő

Vágólapra másolva!
Egy brit nő, aki korábban négyszeri szervátültetésen esett át, mostantól   további életének nagy részét kórházban tölti - de ezúttal orvosként.
Vágólapra másolva!

A 32 éves Allison John orvostörténelmet írt, amikor 2006-ban negyedik alkalommal esett át szervátültetésen. Korábbi szív-, tüdő- és máj-transzplantációja után ugyanis akkor ültették be neki édesapja egyik veséjét. A betegségek azonban nem tántorították el a nőt attól, hogy megvalósítsa álmát és orvos legyen. Összesen 14 évnyi tanulás után Allison végre megkapta orvosi diplomáját a Cardiffi Egyetemen és gyakornokként hamarosan munkába áll a Neville Hall Kórházban.


A kombinált szív-tüdő átültetés ötéves túlélése mindössze 40 százalékos, így Allison különösen szerencsésnek mondhatja magát, hogy három külön transzplantációt is túlélt. "Kiváló formában vagyok testileg, jobban érzem magam, mint valaha és nagyon izgulok a jövőm miatt" - vallotta be a nő.


Miért van szüksége valakinek ennyi szervátültetésre? Allisonnál születése után úgynevezett cisztás fibrózist diagnosztizáltak, ez egy gyógyíthatatlan, örökletes betegség, amely során vastag nyákréteg halmozódik fel a légutakban és a májban, bár más szervek is érintettek lehetnek. "A betegség tüdő- és májkárosodáshoz vezet, mivel a nyákréteg gyulladást és fertőzést okozhat, amelyek elpusztítják a sejteket" - magyarázta dr. David Cronin transzplantációs sebész.


Szív- és tüdőátültetés egyszerre


Allison először új májat kapott 15 éves korában, azonban alig egy évvel később a szív-tüdő átültetésre is szükség volt. Furcsának tűnhet, hogyan kerülhetett sor a tüdő mellett a szív átültetésére is, de abban is időben biztonságosabb volt a kettőt együtt átültetni, mint a tüdőt egyedül. Emellett cisztás fibrózisban a májelégtelenség miatt plusz teher nehezedik a szívre, így a szívtranszplantáció jótékony hatással járhat.


A további szervátültetések nem feltétlenül járnak fokozottabb kockázattal. Bár egy fertőzés esélye minden műtétnél ugyanakkora, a régebbi átültetések nem fokozzák a rizikót. Mivel Allison már szedett immunszupresszív szereket, nem volt szükség újabb tablettákra vagy az adagolás módosítására.


Nem meglepő, hogy Allison utolsó szervátültetése az első háromból következik. A transzplantált betegeknek életük végéig immunszupresszív gyógyszereket kell szedniük, hogy megelőzzék a beültetett szerv kilökődését, azonban ezek mellékhatásként gyakran vesekárosodáshoz vezetnek. A máj átültetése után a betegek 30, szívátültetés után 40-50 százalékánál alakul ki veseelégtelenség. Mivel Allisonnak még nagyon sokáig szednie kell ezeket a gyógyszereket, lehetséges, hogy az átültetett vese is hasonló sorsra jut majd. A problémával a transzplantációs sebészek csak a közelmúltban kerültek szembe, mivel csak 5-10-20 évvel később jelentkezik. "Allison gyógyulása csodálatos" - mondta Cronin. "Az átültetés már több mint 10 éve volt és úgy tűnik, a nő teljes gőzzel halad előre pályáján."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről