Mi kell hozzá?
•4 db cékla
•1 db nagyobb vörös hagyma
•3 e.k. tejföl
•1.5 dl tejszín
•2 db babérlevél
•só, bors, őrölt kömény, torma
•fél citrom leve
•0,5 l hús alaplé
•Gorgonzola hab
•2 dl habtejszín
•5 dkg gorgonzola sajt
Hogyan kell elékészíteni?
Hámozzuk meg a céklát, majd reszeljünk le egyet. (Praktika: a cékla leve elszínezi kezünkön a bőrt, de citromlével eltávolíthatjuk.) A leszerelt cékla egy részéből egy csészébe / tálkába nyomkodjuk ki a levét. Ezzel fogjuk megszínezni az ételt. A reszelt céklát helyezzük egy jénai tálba és gondosan lapogassuk az aljára. Ezt annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Fedjük le a jénait és tegyük be 100 fokon 15 percre a sütőbe. Kockázzunk fel két fej céklát 1 db vörös hagymával. Tegyünk fel a gázra fele-fele arányban vajat és oliva olajat, majd miután elolvadtak, hozzáadjuk a hagymát. A felszeletelt fokhagymát rádobjuk, így már nem fog megégni. Ezek után a felkockázott céklát is beletesszük a fazékba. Megsózzuk és babérlevéllel is ízesítjük. A céklát addig főzzük, míg meg nem puhul. A sütőből vegyük ki negyed óra elteltével a jénait és a megmaradt utolsó fej céklát reszeljük rá. Egy kevés vízzel ezt a réteget is felöntjük, majd egy percig pihentetjük. Vegyük le a gázról a céklát. Az alaplevet a reszelt céklából nyerjük ki, így egy szűrőn keresztül a fazék tartalmához öntjük. A felhigított cékla kockákat visszatesszük a tűzre és tovább főzzük, borssal és egy csipet köménnyel fűszerezzük. Verjük fel a habtejszínt, majd morzsoljuk bele a gorgonzola sajtot, végül úgy keverjük össze egy kanállal, hogy ne törjük össze a habot. A tűzről levesszük a céklát, távolítsuk el a babérleveleket, és turmixoljuk össze. Keverjük össze a tejszínt és a tejfölt, majd erre egy merőkanálnyit merünk a pépesített céklából és keverjük össze. Erre azért van szükség, mert ha közvetlen beleöntenénk a tejszínt és a tejfölt a céklalé egészébe, akkor a levesünk becsomósodna. Ezután folyamatos keverés mellett adagoljuk a leturmixolt céklához. Hozzáteszünk egy evőkanál tormát, majd egy fél citromot belefacsarunk. Végül a csészébe / edénybe felfogott céklalevet hozzáadjuk, ettől élénkebb színt kap a leves. Tálalásnál a gorgonzolás tejszínből egy evőkanálnyit teszünk a krémleves közepére.