Mi kell hozzá?
30 dkg búza,
2 tojás,
1 közepes vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
só,
8-10 bársonyvirág,
4-5 evőkanál zsemlemorzsa,
a sütéshez olaj
Virágsalátához:
1 csomó retek
1 csomó új hagyma
egy marék friss kerti zöld: például tyúkhúr, cickafark, mezei sóska, zsenge pitypanglevél
1 csokor ibolyavirág vagy más, friss kerti apró virág
só
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál virágecet
Hogyan kell elkészíteni?
A búzát egy éjszakára beáztatjuk. Leöblítjük, felöntjük háromszor annyi vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. A főzővízbe olykor zöldséget is tehetünk. Ha a búza megfőtt, leszűrjük, húsdarálón kétszer ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a bársonyvirág szirmaival, a tojásokkal. Annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. Vizes tenyérrel lapos pogácsákká formáljuk, és forró zsiradékban mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.
Virágsaláta:
A retket, a hagymát megtisztítjuk, előbbit gyufaszálnyi csíkokra, míg utóbbit karikára vágjuk. A zöld leveleket megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, a nagyobbakat összetépkedjük, és a száruktól megfosztott ibolyavirágokkal együtt a retekhez meg a hagymához adjuk. A virágecetet pici sóval meg az olívaolajjal kikeverjük, majd a salátával összeforgatjuk. Aki szereti, néhány főtt tojást is karikázhat bele tálalás előtt! Vajas kenyérrel kínáljuk, jólesik mellé egy pohár friss narancslé.