Citromkrém, kardamom magos barackkal - La Perle Noire, Budapest

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mi kell hozzá?

  • 1 db lime
  • 1 db citrom
    Forrás: Nagy Bence
  • 2 db egész tojás
  • 5 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 db lap zselatin, 0.5 dkg
  • 2.5 dl cukormentes tejszín
  • 1 db kardamom mag
  • 2 db barack, vagy 0.2 kg barack püré
  • díszítéshez, friss bogyós gyümölcsök

Hogyan kell elkészíteni?

Az érett barackot leforrázzuk, rögtön hideg vízbe rakjuk, szedjük le a héját. A húsát daraboljuk kis kockákra. Lábasban kevés cukrot karamellizálunk, beleöntjük az összekockázott barackot, csipet sóval meghintjük, a kardamom magot mozsárban porrá őröljük és a barackot ízlés szerint ízesítjük. 5-10 percig főzzük, csak annyira míg folyós marad a lekvár. Számoljunk azzal, hogy míg hűl a lekvár sűrűsödni fog.

Fém keverőtálba beletesszük a kimért cukrot, sót, citrom-lime héját belereszeljük, levét kifacsarjuk, és a tojásokat is beletesszük, az egészet vízgőz fölé tesszük, 82 fokig melegítjük, ha nem tudjuk mérni a hőt, addig melegítjük míg be nem sűrűsödik mint egy puding!

A zselatin lapot áztassuk hideg vízbe.

Kimérjük a tejszínt egy keverőtálba, és félkeményre verjük robotgéppel.

A besűrűsödött krémet levesszük a gőzről, a zselatin lapot kézzel kinyomkodjuk, majd a krémhez keverjük. Várjuk meg, míg lehűl kb. 20 fokosra, ekkor a felvert tejszínhez adagoljuk. Egy könnyű krémet kell kapnunk.

A desszertnek válasszunk ki egyforma üvegpoharakat, vagy csatos üveget, töltsünk az aljára a barack lekvárt, erre a krémet, majd tegyük hűtőbe, hogy a zselatintól szilárdabbá váljon a krém, ami kb. egy óra.

A pisztácia szivacs, vagy ismertebb nevén mikróban süthető piskóta, otthon nagyon macerás, és a pisztácia paszta beszerzése is gond lehet, de könnyen és egyszerűen lehet ezt orvosolni: tisztított pisztáciát 37 fokos olajban pépesre turmixolunk, vagy aromát vásárolunk.

Egyszerűen süssünk egy piskótát amibe vagy a pisztácia pépet keverjük bele, vagy az aromát. A friss megsült piskótát kézzel szedjük kisebb darabokra, és konyharuhával takarjuk le.

Tálalás: a hűtőből kivett pohárdesszertre tegyünk rá pár piskóta darabot, ízlés szerint legalább ketté vágott bogyós gyümölcsöket, locsolhatunk baracklekvárt is a piskóta tetejére, mentával vagy ehető virággal díszítjük, és már fogyasztható is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!