Baktériummal küzdhetünk az agyhártyagyulladás ellen

Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint az agyhártyagyulladást és a tüdőgyulladást is okozó, az emberi orrban és bőrön élősködő baktérium egy másik, szintén orrüregben található kórokozó segítségével elpusztítható.
Vágólapra másolva!

Ez a felfedezés segíthet új gyógymódokat kifejleszteni a Staphylococcus aureus baktérium ellen, amely az utóbbi években különösen nagy fenyegetést jelent, mivel egyre jobban ellenáll a ma ismert antibiotikumoknak.

Az egyik legveszélyesebb törzs a meticilin-rezisztens S. aureus, vagyis a MRSA nevű szuperbaktérium, amely leggyakrabban kórházi ápoltakat és immunhiányos betegeket támad meg.

Egy japán felmérésben a kutatók összesen 88 önkéntest vizsgáltak meg, és 60 embernél nem találtak a S. aureusra utaló nyomokat az orrüregben.

A vizsgálatok során kiderült, hogy ezeknél az alanyoknál a Staphylococcus epidermidis volt jelen az orrban, melynek egyik enzime elpusztítja a S. aureus baktériumot.

"Ezek alapján feltételezhető, hogy a S. epidermidis jelenléte a S. aureus pusztulását okozza" - közölte Tadayuiki Iwase, a Jike Egyetem munkatársa. A kutató szerint a S. epidermidis enzimje a többszörösen rezisztens MRSA-t is elpusztította.

Az emberi populáció közel 20 százaléka hordozza a S. aureust, általában az orrjáratokban. Ez a baktérium kisebb egészségügyi problémákat is okozhat, de olyan végzetes betegségeket is előidézhet, mint az agyhártyagyulladás, a tüdőgyulladás és a vérmérgezés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!