A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Foltok a látómezőben: nem optikai csalódás

Vágólapra másolva!
A szem előtt úszkáló átlátszó, furcsa alakú foltok főként olyankor tűnnek fel látóterünkben, amikor erős fénybe nézünk, például a vakító kék égre. Formájuk igen változatos, legtöbbször kerek, de lehet pókháló vagy hosszúkás is.
Vágólapra másolva!

A foltok nem optikai csalódások, hanem a szem érzékeli őket. Számos különböző tényező okozhatja a jelenséget, a legtöbb esetben arról van szó, hogy a szemünkben található üvegtest hátsó részéről leváló zselészerű darabkák úszását érzékeljük.


Az üvegtest átlátszó, zselészerű anyagból áll, feladata a retina és a szemlencse közötti tér kitöltése és a szemgolyó gömb alakjának biztosítása. Az üvegtest 99 százalékban vízből és 1 százalékban más anyagokból áll, utóbbit főként hialuronsav és kollagén alkotja. A hialuronsav köti meg a vízmolekulákat, azonban a kor előrehaladtával a kollagén-hialuronsav háló széttöredezik, ennek eredményeképpen felszabadulnak a kötött vízmolekulák és vízréteget képeznek az üvegtest felszínén. A zselészerű anyag darabjai ott úszkálnak a vízrétegben és amikor fény éri a területet, a darabkák árnyékokat vetnek a retinára. Ezt látjuk úszkáló foltoknak.


Az úszkáló foltok azért jelennek meg gyakrabban erős fényben, mivel a pupillák ilyenkor jelentősen összeszűkülnek. Csökken a fény bemeneti nyílásának átmérője, ezért a foltok jobban látszanak. A jelenséget szaknyelven miodezopsziának nevezzük. Ha hirtelen sok ilyen úszkáló foltot tapasztalunk, forduljunk szemészhez, mivel nagy a retinaleválás esélye, ez pedig időbeni kezelés nélkül vaksághoz vezethet. Ha az úszkáló foltok súlyosan befolyásolják látásunkat, egy műtét során az üvegtestet steril sóoldattal pótolják.


Gyermekeknél és tinédzsereknél a jelenség szinte soha nem fordul elő, mivel ehhez a gél legalább kismértékű széttöredezésére van szükség. Egyes esetekben mégis úszkálhatnak foltok a szemük előtt, ezek azonban kristályszerű hálózatra hasonlítanak inkább. Ilyenkor a lebegő részecskék a retina tetején található úgynevezett premakuláris tömlőben találhatók, és a mikorszkopikus méretű darabkák csak azért látszanak nagynak, mert közel vannak a retinához. Méretük miatt azonban csaknem lehetetlen a kezelésük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!