Fájhat-e a növekedés?

Vágólapra másolva!
A mai napig egyetlen tudományos vizsgálat sem igazolta, hogy a növekedés fájdalmas volna. A legtöbb szülő mégis találkozik a jelenséggel.
Vágólapra másolva!

A gyerek végtagfájdalmakra panaszkodik, pedig sem ütés nem érte, sem sérülés nem látszik a bőrén, még csak izomláza sem lehet. A növekedési fájdalom jelenségét a szakemberek elismerik, de az okát nem ismerik. A gyermek reumatológia, gyermekortopédia ezzel a megnevezéssel illeti azokat az állapotokat, amikor a rejtélyes panaszokat egyéb kórképpel magyarázni nem tudja.

Hogy a nemzetközi szakirodalom és az egészségügyi média évtizedek óta foglalkozik a problémával, az esetek gyakoriságával magyarázható, ráadásul előfordul, hogy szerencsétlen módon növekedési fájdalomnak minősítik az ugyan igen ritka, de rettegett gyermekkori csontbetegségeket is.

A panaszok legtöbbször este, lefekvéskor és nem ritkán éjszaka, alvásból felriadva jelentkeznek. Jellemzően az alsó végtagot fájlalják gyermekeink általában a térd körül, de előfordulhat bokatáji és talpfájdalom is.

Mi okozhatja a fájdalmat?

Több elképzelés is létezik arra vonatkozóan, mi okozza a tünetet. Az egyik leggyakoribb orvosi magyarázat az, hogy csontjaink és a körülvevő lágyrészek, elsősorban a csonthártya növekedési üteme eltérő. Egyszerűen fogalmazva a csonthártya ráfeszül a növekvő csontra, ami fájdalmat okoz.

Más elképzelés szerint a növekedési hormon éjszakai termelődése az ok, de felmerülhet az is, hogy a gyermekek napközben túlterhelik még viszonylag fejletlen csontjaikat-, ízületeiket. Akármi is a kiinduló ok, a panaszt vélhetően egy enyhe csonthártya irritáció, izgalom okozza, amely a körülötte lévő izmok tónusának fokozódásával enyhül. Ezért némi átmozgatás, illetve masszírozás megszünteti a fájdalmat.

Ha azokat az alkalmakat leszámítva, amikor a kicsi furcsa fájdalomra panaszkodik, nem jelentkezik érzékenység, áttapogatva a testrészt nincsenek tünetek, megnyugodhatunk, teljesen ártalmatlan, múló állapotról van szó. A kamaszkorral, amikor a növekedés lassul, a fájdalmak és az éjszakai ébredések, amilyen rejtélyesen jöttek, oly hirtelen szűnnek meg.

Dr. Terebessy Tamás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!