Vágólapra másolva!
A módjával fogyasztott alkohol egészségre gyakorolt üdvös hatását sok tanulmány kifejtette már, ám amerikai rák- és szívkutatók most arra figyelmeztetnek, hogy nem csak előnye, hátránya is jócskán akad. Hogy senki ne ringassa magát tévhitekbe, azt is pontosan meghatározták: mi számít mérsékelt alkoholfogyasztásnak.
Vágólapra másolva!

Ha valaki eddig nem ivott alkoholt, egészségmegőrzés céljából ne kezdje el, még akkor se, ha azt hallja, egy pohár vörösbor csodákra képes, inkább vigyázzon magára más módon - tanácsolja az Amerikai Rákkutatási Társaság és az Amerikai Szívtársaság (AHA) közös sajtóközleménye. Aki viszont a mérsékelt alkoholfogyasztás híve, az legyen tisztában vele, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent.

A kutatók meghatározása szerint mérsékelt fogyasztásnak tekinthető napi

  • 4 dl normál sör, illetve alkoholos üdítő;
  • vagy 2,5 dl malátasört;
  • vagy másfél dl bort;
  • vagy 45 ml 80 százalékos tömény szesz.

Aki ennél többet iszik meg naponta, az egy csomó olyan betegségnek teszi ki magát, amelyek jelentősen csökkentik az életkilátásait.

A mérsékelt alkoholfogyasztás előnyei és hátrányai

A napi kis mennyiségű alkohol - leggyakrabban bor - csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, segíthet több időskori betegség, így az elbutulás, a csontritkulás és a mozgáskorlátozottság megelőzésében, sőt az élettartam meghosszabbításában is szerepe lehet - erősítette meg az elmúlt években számtalan kutatás.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bármilyen alkohol fogyasztása kedvez egy sor rákos megbetegedésnek: többek között növeli a száj-, a torok-, a gége-, a nyelőcső-, a máj-, a vastagbél- és a tüdődaganat kialakulásának kockázatát. Hiába a kedvező hatások, ha az alkohol ekkora szerepet játszik a daganatos betegségek terén, az embernek meg kell fontolnia, hogy mennyit iszik - tanácsolják a kutatók. Akárcsak a szívbetegségek megelőzésében, a rák megelőzésében is az életmód-változtatás az igazi megoldás.

Ráadásul a mérsékelt alkoholfogyasztás egyéb bajokhoz is vezethet: májkárosodást okoz és szerepet játszik a lelassult reflexek miatt bekövetkezett balesetekben. Ezért érdemes eltűnődni az elsősorban antioxidáns és gyulladás-gátló hatásuk miatt javallt vörösbor és barna sör grépfrút-dzsúszra való lecserélésén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!