Dupla dinamit: H1N1 a bal-, influenzaoltás a jobb karunkba

Vágólapra másolva!
A H1N1 oltással párhuzamosan folyik a szezonális influenza oltások beadása - utánajártunk, érdemes-e, kell-e egyszerre beadatni mindkettőt. A vélemények erősen megoszlanak a kérdésről, de az nyilvánvalóan kiderül, hogy bármilyen oltás erősen megterheli az immunrendszert, egymagában is.
Vágólapra másolva!

"A magyar oltóanyagok egymással teljesen kompatibilisek, tulajdonképpen olyan, mintha egy oltóanyagot adnánk be két helyre" - mondta el az [origó]-nak Kulcsár Andrea, a Szent László kórház infektológusa, védőoltási szaktanácsadója. A H1N1 elleni vakcina Fluval P, a szezonális influenza elleni pedig Fluval AB oltóanyagot tartalmaz. "Csak azért adunk két vakcinát, és nem egyet, mert a szezonális influenza oltóanyagának gyártása már korábban elkezdődött, mint ahogy a H1N1 felütötte fejét" - tette hozzá Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

A szakemberek úgy vélik, a két influenzaoltás beadható egyszerre: jobb karba az egyik, a balba a másik. Három évesnél idősebb gyereknek egyelőre csak a szezonális influenza oltás adható, de várhatóan napokon belül a másikat is jóvá hagyja az ÁNTSZ - a 3-18 év közötti korosztályra vonatkozó kísérleti eredményeket a gyártó cég már átadta az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. A szezonális oltás hatékonyságával kapcsolatban azonban akadnak ellenvélemények is.

Kiszámíthatatlan hatékonyság

"A szezonális influenzaoltások hasonlóan készülnek, mint a meteorológiai előrejelzésük, így hatékonyságuk is évről-évre változik" - állítja Hajdú Ráfis Gábor, az egészségfejlesztéssel foglalkozó Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke. A kuratóriumot szülők és orvosok hozták létre, hogy információkat gyűjtsenek a védőoltásokkal kapcsolatban, és közzé is tegyék azokat. Hajdú Ráfis szerint, ahhoz hogy megértsük, miért változó az oltás hatékonysága, ismerni kell a folyamatot: hogyan is próbálják az egészségügyi hatóságok féken tartani, illetve elnyomni ezt a kiszámíthatatlan vírust.

Ahhoz, hogy október-novemberre a felhasználókhoz kerüljön az oltóanyag, a gyártóknak már az év elején meg kell kezdeniük az oltás előállítását. Ehhez viszont a hatóságoknak meg kell állapítaniuk, hogy adott évben a vírustörzsek mely mutáns változatai terjednek majd - ha helyesen tippelik meg a vírustörzseket, az oltás hatékony lesz, ha viszont az oltóanyagban lévő influenzatörzsek egyáltalán nem egyeznek meg a környezetben terjedőkkel, akkor az oltás keveset ér.

Ráadásul, ha az vakcina hatékony is, az elért immunitás rövid életű, mert az oltás után néhány hónappal csökkenni kezd az antitestek szintje. "Az influenza egy bizonyos törzsével szembeni biztos és hosszan tartó védettséget leginkább csak a természetes úton történő fertőzéssel vagy - a remélhetőleg mihamarabb kifejlesztésre kerülő influenza oltóanyag spray változatával - a nyálkahártya immunrendszerén keresztül lehet megszerezni" - mondja Hajdu Ráfis.

A várandós nők olthatóságáról nincs egyetértés

A várandós nők olthatóságáról továbbra is megoszlik a szakma véleménye. Dr Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője úgy véli, a terhes nők is megkaphatják mindkét oltást. A szakember kiemelte, hogy a külföldi esetek alapján az látszik, hogy a H1N1 az anya immunrendszerét viseli meg inkább, nem a magzatét: a világszerte elhunyt hat várandós nő megszületett csecsemője nem volt ugyanis fertőzött.

Kulcsár Andrea viszont úgy véli, hogy egyik oltás sem ajánlott a várandósoknak. A szakember hangsúlyozza, hogy terhes nőt, csak ún. split vakcinával lehetne oltani, olyannak, amellyel korábban vizsgálat történt. Egy oltásnál ugyanis az oltóantigén lehet elölt teljes vírus, lehet hasított vírus ("split vakcina") és tisztított felszíni antigén ("subunit vakcina"). A Magyarországon most alkalmazott készítmények elölt teljes vírust tartalmaznak, így a védettségért felelős antigéneken kívül, egyéb, az immunitás szempontjából közömbös antigének is jelen vannak az oltóanyagban. Az orvosnő a védettségre vágyó várandósoknak azt ajánlja, hogy a szezonális influenza ellen a terhesség második harmadától split vakcinával óvják meg magukat, a H1N1 vírustól pedig a közvetlen környezetük immunizálásán keresztül (a családtagok, munkatársak oltásával ) védekezzenek.

Mészner Zsófia tanácsa pedig a most teherbe esni kívánóknak: oltassák be magukat gyorsan, aztán várják meg a 72 óra oltási reakció időt, és csak ez utánra időzítsék a fogantatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!