A németországi Mainz városában a Johannes Gutenberg Egyetem kutatói felnőtt emberek kihúzott fogait különböző borokban fürdették 24 órán át, majd mikroszkóppal tanulmányozták azok felszínét, hogy a zománcréteg milyen módon és mértékben változott.
A kutatók figyeltek arra is, hogy senki ne vádolhassa őket nemzeti részrehajlással, nyolc különböző bort használtak a kísérlet során. A fogakra öntöttek német, francia, olasz és spanyol bort, fehéret és vöröset egyaránt.
A mikroszkópos vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy a fehér pinot grigio vagy chardonnay sokkal jobban megviseli a fogak épségét megtartó zománcréteget, mint például a vörös szőlőből érlelt merlot vagy claret. A fogászok szerint ez azt jelenti, hogy a fehérborok rendszeres fogyasztása következtében a fogak lényegesen érzékenyebbé válnak a hidegre vagy melegre.
A bor érettsége, származási helye vagy maga az alkoholtartalom a kedvezőtlen hatást nem befolyásolta. A bűnös a zamatos folyadék savtartalma. A mérések azt bizonyították, hogy egy napig áztatva a fogakat fehér borban, a zománcban lévő kalcium és foszfor károsodik, és nem csupán a felszínen, hanem 60 mikrométer mélységben is.
A fogak szempontjából legveszélyesebb bornak a rizlinget találták, míg a vörösborok közül fogkíméletben a pinot noir járt az élen. Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy kimutatták azt is, hogy borozás után az erélyes fogmosás egyáltalán nem szerencsés lépés. A fogkefe okozta mechanikus terhelés csak fokozza a bor károsító hatását.
Szerencsére van segítség. Ha valaki továbbra is a fehér bort szereti és ragaszkodik hozzá, az iszogatás közben időnként rágcsáljon néhány falat sajtot. A sajtok gazdag kalciumtartalma ellensúlyozza a borban lévő savak fogzománcot károsító tulajdonságát.